Десет процента от регистрираните избиратели на републиканците казват, че е по-малко вероятно да гласуват за Доналд Тръмп след признаването му за виновен от съда в извършване на криминално деяние, изразяващо се в подправяне на бизнес документи с цел прикриване на плащане на пари срещу мълчание на порноактриса. Това показва ново социологическо проучване на Ройтерс/Ипсос.

Според данните от приключилото вчера двудневно блицизследване, направено в часовете след признаването на кандидата на Републиканската партия за президент за виновен от съдебните заседатели в Манхатън, 56% от регистрираните й гласоподаватели заявяват, че делото няма да повлияе на избора им, а 35% посочват, че сега е дори още по-вероятно да подкрепят Тръмп.

Милиардерът твърди, че обвиненията срещу него са политически мотивирани, и се зарече, че ще обжалва. Потенциалната загуба на една десета от избирателите на партията му има по-важно значение от твърдо подкрепящите го над една трета от републиканците, тъй като повечето от вторите така или иначе биха гласували за него, независимо че е признат за виновен.

Сред безпартийните регистрирани избиратели дялът на отговорилите, че решението на съда прави по-малко вероятно да гласуват за Тръмп през ноември, е 25%, а на обратния полюс са 18%; 56% заявяват, че изходът от делото няма да повлияе по никакъв начин на избора им за кого да гласуват.

Решението на съда в Манхатън може да предизвика разместване на политическите пластове в надпреварата между Тръмп, който беше президент от 2017 до 2021 г. и президента демократ Джо Байдън в навечерието на изборите на 5 ноември, отбелязва Ройтерс. В САЩ изходът от съревнованието за Белия дом обикновено се решава от малки разлики в процентите, които се формират в няколко конкретни колебаещи се щата, менящи предпочитанията си към Демократическата и Републиканската партия. Това означава, че дори и малък отлив на подкрепа сред избирателите може да има огромно значение.

Байдън и Тръмп продължават да са в оспорвана надпревара за Белия дом. Четиресет и един процента от избирателите казват, че биха гласували за демократа, ако изборите бяха днес, докато 39% биха предпочели Тръмп, показва проучването, което е направено сред 2 556 пълнолетни американци от цялата страна.

Пренебрежимо малката преднина на Байдън е в границите на статистическата грешка на изследването, която е около 2%, и означава, че тенденцията на подкрепа от около 40% за всеки един от двамата кандидати, измерена в предишното проучване на Ройтерс/Ипсос от по-рано този месец, се запазва.

И в двете издания на изследването почти всеки пети избирател заявява, че все още не е решил за кого да гласува, по-скоро би подкрепил трети кандидат или че може изобщо да не отиде до урните.

До изборите остават повече от пет месеца, което означава, че до 5 ноември може да се променят много неща. Някои от стратезите на кампанията на Републиканската партия са на мнение, че при толкова много оставащо време признаването на Тръмп за виновен едва ли ще има кой знае какво значение за нагласите на избирателите към деня на вота.

Присъдата по делото срещу милиардера се очаква да бъде произнесена на 11 юли, а според проучването електоратът е по-скоро разделен в мнението си дали той трябва да влезе в затвора. Според 53% от регистрираните избиратели той не бива да отива зад решетките по делото за парите срещу мълчание, а 46% са на обратното мнение.