Доналд Тръмп атакува американската съдебна система и е заплаха за демокрацията, заяви президентът Джо Байдън ден след като неговият републикански конкурент беше осъден в наказателен процес в Ню Йорк.

"Доналд Тръмп заплашва нашата демокрация. Първо, той постави под въпрос нашата избирателна система. След това постави под въпрос съдебната ни система. А сега вие можете да го спрете", пише Байдън в личния си профил в социалната мрежа X, като призова поддръжниците си да дарят средства за кампанията му.

По-рано Тръмп се нахвърли с гневни коментари върху "болни" опоненти и "фашисти" след процеса, който нарече "много несправедлив". Тръмп проведе 35-минутна пресконференция в луксозното фоайе на Trump Tower в Манхатън. Но след като излезе на подиума, той започна необикновена тирада от обиди и обвинения, които отразяваха кипящия му гняв. След това си тръгна, без да отговаря на въпроси.

Съдията Хуан Мърчан, който ръководеше процеса, е "тиранин", каза Тръмп и заяви, че Мерчан "буквално е разпънал на кръст" свидетелите.

"Този човек изглежда като ангел, но всъщност е дявол", заяви бившият президент.