Люпко Палевски (Палчо) ще бъде доведен в Северна Македония на 15 май. Палевски е обвиняем за убийството на Ваня Гьорчевска и Панче Жежовски от Велес. Обвиняемият трябва да кацне на летището в Скопие, след което ще бъде отведен директно в следствения арест в Скопие, известен още като Шутка.

Непълнолетната Ваня Гьорчевска, която беше обявена за изчезнала на 27 ноември, беше открита мъртва близо до Скопие на 3 декември. Възрастният мъж Панче Жежовски, родом от Велес, също беше намерен мъртъв край Велес и обявен за изчезнал на 24 ноември.

За двете убийства, отвличането и убийство по жесток начин е обвинен именно Палевски, който избяга в Сърбия, а след това през България. В крайна сметка заподозреният се укри в Турция, където беше задържан на 6 декември.

Той е известен на обществеността като бивш строителен предприемач и бивш собственик на местен седмичник.

От председател на градската организация на Социалдемократическия съюз (СДСМ), Палевски впоследствие се позиционира като радикален проруски националист и създава политическо движение „Трета“. Той организира протести пред българското посолство в Северна Македония и години наред разпространява антибългарска пропаганда в македонските медии.