Ако БСП не бива да мисли, че тези гласове са за нея, то г-жа Йотова още по-малко трябва да се надява, че хората са предпочели нея

Кандидатът на ГЕРБ не победи „с малко, но завинаги", както някои очакваха. Предполагам, че това е тенденция, която се дължи на много фактори, но най-вече на това, че проектът „ГЕРБ" изчерпа своя коефициент на полезно действие. Предполагам, че в следващите месеци, а вероятно и години ще наблюдаваме неговото демонтиране.

Все пак, ако ГЕРБ искаше да спечели тези избори, нямаше да сложи неизбираем кандидат.

Вярата няма нищо общо с разбирането в рационалния смисъл на тази дума. Докато вярвате, няма да имате разбиране. Когато нямате разбиране, нямате правилно действие. Когато нямате правилно действие, имате резултатите, които имате! И така до следващата вяра. За съжаление това не са популярни и сред обществото, а и сред набедения български експертен вид мисли, поради което ни вкарват такива залъгалки като референдуми, промяна на системата. Някои хора очевидно сериозно си мислят, това е огромна част от нашите сънародници, че проблемът е персонален и като сменим лошия с добрия цар, нещата ще потекат по мед и масло. Те не разбират системните социални проблеми, които непрекъснато произвеждат субективни дефицити, които искат да сменят чрез мажоритарна, да речем, система.

Мажоритарните избори са се зародили във Великобритания, но същата страна е и пример, че в партиите няма ярки личности, които да се опълчат на волята на ръководствата, каквито са очакванията на избирателите у нас.

Ако обаче говорим за катаклизмите при реформаторите, то при тях е в сила поговорката: Как да се промени всичко, така че всъщност да не променим нищо! Тъй като в така наречения Реформаторски блок и т. нар. десни партии са закачени като копче към балтон към ГЕРБ и в момента имат абсолютно непомерно представителство в изпълнителната власт, което въобще не съответства на техните мизерни електорални възможности, меко казано, то там се получава една много интересна симбиоза - едната част, малко по-прозорлива, разбира, че корабът потъва, баластрата се увеличава. Другите обаче много добре знаят, че те на следващото раздаване няма да бъдат дори поканени на стадиона да го наблюдават, камо ли да участват в състезанието. Така че сега драмата - аз напълно ги разбирам, но дълбоко не им съчувствам - е как хем да останем във властта и да продължаваме да ползваме облаги, хем, от друга страна, виждаме, че тази власт бавно и сигурно се променя и вероятно си отива, поне в този ѝ вид. От тази драма се раждат тези телодвижения, които са с елемент на сатира.

А от другата страна - при левите - БСП не бива да брои гласовете за ген. Румен Радев като гласове за БСП. Това не отменя грамадните фундаментални проблеми за БСП, които въобще не са отминали. БСП трябва да доказва тепърва, че е българска, социалистическа партия - да се приведе формата към съдържанието, а не представител на същите олигархични групировки, които ни докараха до този хал, където се намираме в момента. БСП, ако си мислят, че резултатът за генерал Радев е вот за тях самите, мисля, че са далеч от реалността.