Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщи, че от началото на войната, която Русия води вече почти година, са били ликвидирани над 109 000 руски военнослужещи, а загубите на военна техника също се оценяват на хиляди бройки (вижте справка в края на текста). Тези цифри не могат да бъдат независимо потвърдени, тъй като Москва отказва да да два такава информация или силно занижава броя на загиналите. В края на ноември Центърът за военноморски анализ на САЩ съобщи, че общите безвъзвратни загуби на Русия (ранени, убити или в неизвестност) може да наброяват най-малко 83 800 души. Тази цифра е получена въз основа на наблюдения, според които на всеки руски войник, загинал по време на войната в Украйна, се падат около 3,5 пострадали.

Къде и какви удари нанася армията на Киев

В последните дни най-тежкият удар за Русия беше ракетната атаката срещу училище, пълно с мобилизирани руснаци, в град Макийвка в окупираната Донецка област. По неофициални данни, включително на проруски източници, жертвите са стотици, вероятно около 400. От Москва обаче първо съобщиха за едва 63-ма загинали, а ден по-късно увеличиха бройката на 89. Оттам признаха само, че сред убитите е зам.-командирът на полка подп. Бачурин. Освен ударите в Макийвка обаче, в последните дни има поне още 5 с подобни размери - в Херсон, в Токмак и три в Донецк и Луганск, съобщи съветникът на канцеларията на украинския президент - Олексей Арестович, в канала ФЕЙГИН LIVE в YouTube. На 3 януари Генералният щаб съобщи, че украинската армия е нанесла удар срещу позиции на руските сили в град Чулаковка в Херсонска област, която е била извършена още на 31 декември и при нея са загинали и са ранени общо около 500 руски войници. От руска страна няма реакция. На 2 януари украинската армия е нанесла удар по сграда в Токмак, Запорожка област, където се смята, че също е бил разположен руски военен персонал. Според руските държавни агенции е била ударена болница). Не се съобщава за жертви. "Поражения на врага на 2 януари са нанесени в районите Токмак, Мелитопол, Бердянск, Родец и Василовка Запорожска област: унищожени 2 склада с боеприпаси, до 10 единици военна техника от различен тип с, засегнати 2 точки от дислокацията на окупаторите, елиминирани и ранени до 260 военнослужещи от въоръжените сили на Руската федерация", се казва в официалното съобщение. Приблизително по същото време руски медии съобщиха за експлозии в Ростов на Дон и Курск, както и в близост до летището в Симферопол.

Главнокомандващият на украинската армия Валерий Залужний описа "някои успехи" на настъплението край Сватво и Кременна в Луганска област.

Той обаче определи ситуацията в участъка Соледар-Бахмут като "най-сложна". За Бахмут от месеци се водят ожесточени битки и украинците успяват да го удържат. По данни на британското военно разузнаване през последните десет дни Украйна е изпратила значителни подкрепления, след което интензивността на руските атаки е намаляла, но и двете страни са понесли значителни загуби. Трудностите за руската армия в Бахмут бяха признати и от Евгений Пригожин - собственик на частната военна компания "Вагнер", чиито наемници имат водеща роля в боевете там. Пред РИА Новости, наричайки града с руското му име, сменено преди 5 години - Артьомовск, той каза: "Артьомовск е крепост във всяка къща. За всяка къща момчетата се борят, понякога не един ден, а седмици. А след тази къща нова отбрана, и то не една. И колко такива отбранителни линии има в Артьомовск? Ако кажа 500, навярно няма да се объркам. На всеки 10 м има отбранителна линия".

Войната в числа

Генералният щаб на Украйна публикува следната информация: Към 04.01.2023 г: - 3 вражески кораба са на бойно дежурство в Черно море; - в Азовско море врагът продължава да контролира морските комуникации, като държи 2 кораба на бойно дежурство; - в Средиземно море - 9 вражески кораба, включително 5 носителя на крилати ракети "Калибър", общо 76 ракети; - в Азовско море - 23 кораба, 5 от които се движат от пролива Босфор; към Черно море - 18 кораба, от които 6 продължават да се движат в посока на пролива Босфор; Русия продължава да нарушава Международната конвенция за безопасност на човешкия живот по море от 1974 г. (SOLAS), като изключва системите за автоматична идентификация (AIS) на гражданските кораби в Азовско море.

Общите бойни загуби на противника от 24.02.22 г. до 04.01.23 г. са приблизително:

персонал - ликвидирани са около 108910 (+720) лица, танкове - 3038 (+2) единици бронирани бойни машини - 6106 (+6) единици, артилерийски системи - 2039 (+6) единици, реактивни системи за залпов огън - 424 (+0) единици, системи за противовъздушна отбрана - 215 (+1) единици самолети - 283 (+0) единици, хеликоптери - 270 (+0) единици, Оперативно-тактическо ниво на безпилотни летателни апарати - 1842 (+3), крилати ракети - 723 (+0), кораби/лодки/военни кораби/лодки - 16 (+0) единици, превозни средства и резервоари за гориво - 4745 (+10) единици, специално оборудване - 181 (+0) единици.