Войната на губернатора на Флорида Рон Десантис срещу носенето на маски ескалира. В понеделник от неговия кабинет заявиха, че щатът може да започне да задържа заплатите на ръководители на образователни райони и членове на училищни управи, които не се съобразяват с губернаторския указ, забраняващ въвеждането на задължително носене на маски в училищата.

Миналия месец Десантис подписа заповед, която изисква от училищата и учебните заведения на щатска издръжка да изработят правила, които да изключват задължителното носене на маски. Оттогава са заведени няколко дела, които поставят под въпрос конституционната съобразност на тази заповед.

Сега нещата ескалираха – от кабинета на губернатора завиха, че щатският образователен борд „може да премина към задържане на заплатите на районни ръководители и членове на училищни управи". Според изявлението един от приоритетите на Десантис е „да опази правата на родителите“.

Смятам, че най-честно е да кажем „нека родителите да решат“ - заяви самият губернатор миналата седмица по време на събитие в болница в Тампа.

Войната срещу маските продължава с пълна сила въпреки големия скок в броя на новите случаи на зараза с коронавирус. Щатът съобщи за 134 506 новозаразени през последната седмица – повече от който и да е друг седемдневен период през пандемията.

13 596 случая са при деца под 12 години. Седмица по-рано случаите в същата възрастова група бяха 10 585.

Много деца във Флорида се връщат тази седмица в училищата в момент, когато процентът на положителни тестове във възрастовата група под 12 години е 20,5%, което е по-висок процент от средния за щата – 18,9. В по-горната възрастова група – от 12 до 19 години – процентът на положителни тестове е дори 24,3, по данни на Здравния департамент на Флорида.