Неприятни и досадни, чревните инфекции често развалят почивката. Особено на морето. Причината за вгорчаване на ваканцията най-често са ентеровирусите. Водата, храната, особено бързо развалящата се, лошата хигиена и здравните заразоносители - всичко това може да ви докара стомашно разстройство. То е тягостно, защото изсмуква силите и те превръща в парцал. Ако продължи 3-4 дни и е придружено с повръщане, ще предизвиква обезводняване. Което е опасно, затова въобще не бива да се чака. Лекарската помощ става задължителна, тъй като при дехидратация организмът губи важни вещества. Електролитните липси са особено опасни за кърмачета, малки деца и възрастни с хронични заболявания.
Вкусотии като сладолед, морски продукти, особено миди и скариди, както и пилета крият риск от салмонелоза. Заболяването е сериозно, а епидемиолозите дори го наричат остро хранително отравяне. Започва с коремни болки, висока температура,  разстройство и повръщане. Причинява особено тежко обезводняване.

При първите симптоми трябва да започнете да пиете много течности, вода, подсладени билкови чайове и оризова вода. Разтвор от 3 грама сол, 20 грама глюкоза в литър вода също действат добре. Не разчитайте обаче на самолечението. Ако разстройството не отзвучи да 2-3 дни, задължително потърсете лекар. Ако става въпрос за малко дете, не трябва въобще да се чака.