Точно два месеца преди предсрочните избори правителство номер 100 на България пое властта. Като най-важната задача пред служебния кабинет на Гълъб Донев президентът постави не организирането на изборите, а опазването на сигурността. Служебните министри положиха клетва в Гербовата зала в президентската институация. Страната ни да не бъде въвлечена в конфликти, сигурността в доставките и цените на енергоносителите, както и овладяването на ръста на цените – това според Румен Радев са основните приоритети пред четвъртия му служебен кабинет.

Радев отбеляза, че правителството поема управлението в труден за страната момент - обществена умора от острото политическо противопоставяне, вихрещи се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик.

Гълъб Донев - служебен министър-председател

Новият министър-председател заяви категорично: "Не губя равновесие от високото и не търся вратичката на закона“. Той обеща решения в полза на хората. Малко по-късно Гълъб Донев излезе през вратичката на Президентството вече като премиер и отиде в Министерския съвет за церемонията по предаването на властта.

Предаване на властта

Кирил Петков предаде премиерската щафета на служебния министър-председател Гълъб Донев. Вече бившия премиер Кирил Петков заяви, че условия за апокалипсис в държавата няма. Няма заложени мини, клопки, подводни камъни, които да отклоняват вниманието ви от подготовката на честни предсрочни избори. Напротив. За изминалите седмици нашето правителство, въпреки световната икономическа криза, успя да изгради много стабилна основа, заяви той. Сред успехите на кабинета си Петков изброи антикризисните мерки за подпомагане на българите, газовата диверсификация, излишъкът в бюджета и борбата с корупцията. А наследникът му се обърна към министрите си с призив. В обръщение към служебните министри, Гълъб Донев призова: запазете известна дистанция от властта, за да не губите връзката с хората. Когато търсите решение на съществуващ проблем - мислете за всеки човек, който ще трябва да се справи с него и ще разчита на съдействие от страна на държавата. Очаквам от всеки от вас работа на 100% и умни решения с мисъл за всеки български гражданин, заяви Донев.

Опозицията

Брифинг на ПГ на ГЕРБ се състоя в централата на партията. От опозицията заявиха, че кабинетът Петков оставя хаос в държавата. Правителството Петков не изневери на стила си. Той завърши по същия начин, по който започна - в остър конфликт и разминаване с действителността. То си живее в собствен свят, от приказките. Само не знам коя е приказката - дали е "Пепеляшка", дали е "Снежанка" или "Червената шапчица", каза Томислав Дончев. Според него за наследството на кабинета “Петков” ще се говори дълго, но не защото е голямо, а защото е лошо. От ГЕРБ не бяха толкова критични към президента и назначения от него служебен кабинет. На въпрос на BG VOICE дали партията е променила позицията си към държавния глава, Томислав Дончев беше лаконичен.  С президента Радев сме си разменяли в годините назад изключително остри критики и взаимни обвинения. Само да отбележа, че ние критикуваме, но когато има за какво.