Бившият полицай Владимир Панайотов, който блъсна и уби 7-годишната Моника със служебен автомобил на пешеходна пътека в пазарджишкото село Братаница, призна вината си в съда и поиска делото срещу него да се гледа по съкратената процедура.

В съдебната зала той изрази съжаление, че е надценил служебната си дейност и така се е превърнал в убиец на едно малко дете.

"Не мога да върна времето назад, колкото и да искам, нямам такава сила", каза още Панайотов.

Днес в Окръжния съд процесът срещу него започна отначало. Първата съдебна инстанция му постанови присъда от 4 години и 8 месеца затвор.

Апелативният съд в Пловдив обаче намали наказанието на 3 години условно. Последва решение на Върховния касационен съд, с което намалената присъда беше отменена поради явна несправедливост на наказанието и върна делото отново в Пловдив.

Нов състав на Апелативния съд взе решение да го върне на първа инстанция, за да се допълни обвинителният акт и делото да тръгне отначало.

И днес, преди да започне заседанието, роднини и близки на Моника се събраха на протест пред Съдебната палата в Пазарджик с искане за справедливост.

"Днес са точно две години и половина, 19-и, да помисли какво е направил преди две години и половина и какво е говорил и сега да си потвърждава думите. Да престане вече да ни разиграва и да протака тези дела. Да се признае за виновен, съдът да реши да му даде присъдата, която му е от закона", заяви Блага Калоферова, майка на Моника.

"Надяваме се да получим ефективна присъда. Надеждата умира накрая", каза още Марин Калоферов, баща на Моника.

В крайна сметка 4 години ефективна присъда от Окръжния съд в Пловдив получи бившият полицай Владимир Панайотов, който прегази 7-годишно момиче в с. Братаница.