Полет на Virgin Atlantic извърши първия полет със 100% устойчиво авиационно гориво (SAF). Той кацна успешно в Ню Йорк, за да демонстрира способността на SAF като безопасна алтернатива на традиционното реактивно гориво, съвместимо с днешните двигатели, корпус и горивна инфраструктура.

След полета Шай Вайс, главен изпълнителен директор на Virgin Atlantic, заяви: „Flight100 доказва, че устойчивото авиационно гориво може да се използва като безопасен заместител на реактивното гориво, получено от изкопаеми горива, и това е единственото жизнеспособно решение за декарбонизиране на авиацията на дълги разстояния. Изисква се радикално сътрудничество, за да стигнем дотук и ние сме горди, че постигнахме този важен етап, но трябва да продължим напред. Просто

няма достатъчно SAF

и е ясно, че за да достигнем производство в мащаб, трябва да има значително повече инвестиции. Това ще се случи само когато са налице регулаторна сигурност и механизми за ценова подкрепа, подкрепени от правителството. Flight100 доказва, че ако успеете, ние ще летим с него.“

SAF играе важна роля в декарбонизацията на авиацията на дълги разстояния и пътя към нулеви емисии до 2050 г. Горивото, направено от отпадъчни продукти, осигурява спестяване на емисии на CO2 през жизнения цикъл до 70%, като същевременно работи като традиционното реактивно гориво, което заменя .

„Светът винаги ще предполага, че нещо не може да се направи, докато не го направите. Духът на иновациите се разпространява и се опитва да докаже, че можем да правим нещата по-добре в полза на всички“, добави и Ричард Брансън, основател на авиокомпанията.


„Virgin Atlantic предизвиква статуквото и тласка авиационната индустрия никога да не спира да се развива и да се справя по-добре от 1984 г. насам. Бързо напред близо 40 години, този пионерски дух продължава да бъде туптящото сърце на Virgin Atlantic, докато разширява границите на самолетите и флота от въглеродни влакна подобрения към устойчиви горива. Не мога да бъда по-горд, че съм на борда на Flight100 днес заедно с екипите на Virgin Atlantic и нашите партньори, които работят заедно, за да определят траекторията на полета за декарбонизацията на авиацията на дълги разстояния.“

В момента SAF представлява по-малко от 0,1% от световното реактивно гориво, използвано за полети. А настоящите стандарти за гориво позволяват само 50% смес от SAF в търговските реактивни двигатели. Flight100 доказва, че предизвикателството за увеличаване на производството е свързано с политика и инвестиции и индустрията и правителството трябва да действат бързо, за да създадат процъфтяваща индустрия на SAF в Обединеното кралство.


Освен че доказва възможностите на SAF, Flight100 ще оцени как използването му влияе върху невъглеродните емисии на полета с подкрепата на партньорите в консорциума ICF, Rocky Mountain Institute (RMI), Imperial College London и University of Sheffield. Изследването ще подобри научното разбиране на ефектите на SAF върху контраактивните следи и прахови частици и ще помогне за прилагането на прогнози за контраиерните следи в процеса на планиране на полета. Данните и изследванията ще бъдат споделяни с индустрията, когато това е възможно, и Virgin Atlantic ще продължи участието си в работата чрез Работната група за въздействие върху климата на RMI, която е частично финансирана от Virgin Unite.

SAF, използван на Flight100, е

уникална двойна смес:

88% HEFA (хидрообработени естери и мастни киселини), доставени от AirBP и 12% SAK (синтетичен ароматен керосин), доставени от Virent, дъщерно дружество на Marathon Petroleum Corporation. HEFA се прави от отпадъчни мазнини, докато SAK се прави от отпадъчни растителни захари. SAK е необходим в 100% SAF смеси, за да даде на горивото необходимите аромати за функциониране на двигателя.


Virgin Atlantic се ангажира да намери по-устойчиви начини за летене. Той вече управлява един от най-младите и най-ефективни по отношение на горивото и въглеродните емисии флотилии в небето. Flight100 се основава на 15-годишния опит на авиокомпанията за лидерство в развитието на SAF в мащаб. Колективно, промишлеността и правителството трябва да отидат по-далеч, за да създадат SAF индустрия в Обединеното кралство и да изпълнят целта на авиацията от 10% SAF до 2030 г., като се възползват от значителните социални и икономически ползи, които ще донесе – приблизителен принос от £1,8 милиарда брутна добавена стойност към Великобритания и повече от 10,000 работни места.