Константинас Богданас пред създадената от него статуя на Франк Запа

Вилнюс, най-неизвестната и слабо посещавана столица от трите балтийски държави, десетилетия наред беше смятана за невзрачен град. Това обаче се промени, когато Литва се присъедини към ЕС и Вилнюс стана ев¬ропейска столица на културата.
Градът е окупиран през по-голямата част от XX в. от руснаци и нацисти и именно периодът на съветско управление е представен най-изразително в Музея на жертвите на геноцида, който се намира в бившата централа на КГБ. Там могат да бъдат видени все още непокътнати килии и специални стаи за мъчения.
Националният музей на Литва разказва историята на по-славни моменти от ис¬торията на страната и притежава най-го¬лямата колекция от литовски културни артефакти. Но историята на града започва много преди окупацията и историческият й център продължава да удивлява, раз¬положен в добре запазен бароков стар град, обграден от реките Вилния и Нерис. Ако се изкачите до замъка на града или използвате въжената линия, можете да оцените колко много църкви има във Вил¬нюс. На още панорамни гледки можете да се насладите, ако се разходите в някой от многобройните паркове в зеления град. Най-добрата гледка се открива от върха на Хълма на трите кръста в парка Калнай.
В ярък контраст с всичко това на се¬верния бряг на река Нерис се очертава бъдещето на Вилнюс. Колаж от стъклени и стоманени небостъргачи приютява разрастващата се бизнес общност в града.
Ако се увличате от изкуството, непре¬менно посетете огромния Център на съвременното изкуство, едно от най-го¬лемите арт пространства в Балтийския регион, в което се помещават изложби, ретроспективи и се правят прожекции на подбрани филми. Ако посетите Вилнюс през септември, не пропускайте уличния фестивал на изкуството. Многобройната студентска общност превръща града във вълнуващо и енергично място, което си заслужава да бъде посетено.
Заслужава да се види статуята на Франк Запа - ексцентричния американски музикант и алтернативен мислител. Със сигурност тя е единствена по рода си в света и показва игривата страна на Вилнюс. Изваяна е от месинг от местния художник Константинас Богданас през 1995 г. Хълмът на трите кръста, които първоначално са поставени на мяс¬тото през XVII век, бележат разпъването на група монаси. Кръстовете, които символизират както вярата, така и литовската национална идентичност, са разрушени от Сталин, но са издигнати отново през 1989 г. с приближаването към независи¬мостта на страната. Гледките към Вилнюс са отлични, а разходките по гористите склонове са изключително приятни.