http://bgvoice.com/public/files/gallery/1271.jpg

Губернаторът на Калифорния Джери Браун обяви извънредно положение, след като в неделя щатът му бе ударен от най-силното земетресение за последните 25 години с магнитуд 6 по Рихтер. Най-малко 172 души пострадаха в силния трус, чийто епицентър е  близо до градчето Напа на дълбочина от 10,9 км. Земетресението е стреснало и българите в района. . "Беше много страшно 6.1 на 5 мили от мястото където живеем, в 3:20 сутринта голямо тресене, много страшно.", разказа Мими Мишовска, която от 15 години живее със семейството си в Напа. "Събудихме се и цялата къща беше като развалина - картини на земята, хладилника се отвори и всичко падна. Ние излязохме отвън и стояхме там. След около 2 часа пак се повтори, но по леко. Нямахме ток около 7 часа, няма бензин, магазините са затворени, всичко е на земята", допълва разказа си Мими.

Земната стихия прекъсна тока на 70 хиляди домакинства. В района на Напа избухнаха пожари.

Шестима са в критично състояние, сред тях и 13-годишно дете. То е пострадало когато камина се срутила в резултат на труса. Останалите наранявания са от паднали мазилки и предмети, има сериозни счупвания, но без опасност за живота. Повечето от тях веча са по домовете си.

Сеизмологичните центрове в Америка отчетоха, че всъщност трусовете са били два, като вторият е бил съвсем малко по-слаб - 5,8 по скалата на Рихтер.

В неделя се разтресе и на други места по планетата. Две земетресения с магнитуд 5,3 и 4,9 бяха регистрирани в района на вулкана Бардарбунга в южната част на Исландия. По-рано властите издадоха червена тревога във връзка с опасността от вулканично изригване. В Румъния трусът бе с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер. Пострадали там няма. Епицентърът е бил на обичайното за тази страна място - в сеизмично активния район Вранча, а дълбочината му е на 147 километра под земната повърхност. 5,2 по Рихтер пък удариха и иранската провинция Хузестан, на границата с Ирак. Според сеизмолозите подземните трусове са станали в 7.14 часа местно време. Огнището на труса е било на около 10 км дълбочина, а епицентърът му - на около 480 км югозападно от столицата Техеран.
Пак в неделя земетресение с магнитуд 6,6 разтърси централната част на Чили. Данни за пострадали и сериозни разрушения няма. Трусът е станал в 18:32 часа местно време на около 108 км северозападно от столицата Сантяго на дълбочина от 32 км.

Неидентифициран нападател разстреля случайни минувачи в Сан Франциско. Той е стрелял от прозореца на автомобила си малко след като градът се изпълнил с хора, уплашени от земетресението и излезли извън домовете си. Трима души са убити, четирима са ранени. Убитите са мъж, 20-годишно момиче и 50-годишна жена. От полицията подчертаха, че пострадалите нямат връзка помежду си. До редакционното приключване на броя заподозреният все още не бе заловен.