България с представител на най-високото ниво в професионалния културизъм за първи път в историята на този спорт. Добри Делев ще участва на най-престижния конкурс „Мистър Олимпия".

Той е на 30 години и е от Димитровград. Професионално се занимава с фитнес и бодибилдинг от 12 години, като сега е на път да осъществи една от най-големите си мечти - да застане рамо до рамо с най-добрите в този спорт на най-престижното състезание. „Подготвям се за най-голямото състезание по културизъм „Мистър Олимпия", ще се представя добре и ще представя България достойно", оптимист е Добри.

Пътят до „Олимп" за Добри обаче никак не е лек. Дългите години на лишение, тренировки и силна воля дават резултат. „Ставам сутрин към 10 ч. и веднага след като си измия очите и зъбите, започвам с тренировката. Първо правя кардио - изкачвам стълби, около 170 етажа", издава малко от всекидневието си българският бодибилдър. Няколко хранения и веднага в залата за първата си тренировка за деня. Там той прекарва няколко часа, след което се прибира отново за хранене и готвене за следващите дни. Всекидневието му преминава без време за почивка и със стриктен режим, който Добри желае да остане тайна.

Той идва в Америка преди около месец с една цел - да събере достатъчно брой точки от различни състезания през лятото, за да може да си осигури участие на „Мистър Олимпия". Той обаче печели златния приз още на първото си състезание в Омаха и това му гарантира място сред най-добрите през септември в Лас Вегас. „Планът ми беше да събера колкото се може повече точки от състезания тук, за да отида на Олимпия. Но в Омаха станах първи и това автоматично ми гарантира класиране и състезание с най-добрите", доволен е от успеха димитровградчанинът.

Участие, което той е мечтал да се осъществи дълги години, като е разчитал само на себе си. За разлика от някои от другите участници като Фелик Люис и Едуаро Корея, зад които стоят спонсори, договори със спортни марки и  фирми за хранителни добавки. Добри разчита само на себе си. „Зад мен не стои никой, аз съм бил винаги сам. Винаги съм се състезавал за себе си, без спонсори и договори, може би затова нещата при мен стават малко по-бавно, защото сам се справям", прави равносметка Добри.

 Хората в социалните мрежи, които следят развитието на Делев, споделят мнението, че той остава неоценен в Родината. Винаги когато се състезава в чужбина, той взема високите отличия, докато в България Добри няма спечелено първо място в нито едно състезание. „Интересното при мен е, че аз съм първият състезател в историята на „Мистър Олимпия", който ще се явява, а в същото време не съм печелил републиканско състезание в България", смее се на този парадокс Делев. Въпреки това той ще е първият българин, който ще представи Родината на това състезание. Мотивиран и в същото време здраво стъпил на земята, той си е поставил скромна цел за предстоящия турнир. „Мисля, че ще бъдем общо 19 участници, доста голяма ще е конкуренцията. Ако успея да вляза в първите десет, за мен ще е победа" - казва билдърът.

Дори да не влезе в първите десет, за него самото класиране на такъв голям турнир е победа. Без спонсори и подкрепа от държавата Добри Делев успя да сложи малка България на картата на големия културизъм.