След повече от две десетилетия драми и съдебни дела около Валентин Ноцков - първо като свещеник в „Света София", а след това в „Св. Иван Рилски", той вече е обикновен мирянин, без расо и църковен чин и длъжност.

Той е  предал ключовете си за храма и не живее в апартамента на втория етаж, където се помещаваше през последните близо 10 години.

Валентин Ноцков е разпопен от Светия синод в България през 2008 година, но въпреки това остава начело на българския храм в Чикаго. През последните близо 10 години той играе ключова роля в съдебния процес за съдбата на „Св. Иван Рилски". Опонентите му го обвиняват, че той стои зад изгонването им от църковното настоятелство и че е оставил храмът да попадне в ръцете на Американската православна църква (OCA). През август миналата година обаче и от ОСА казват на Ноцков, че ще се съобразят с разпопването от БПЦ, както изисква канонът, и той няма право да служи.

В средата на януари епископ Александър, който е начело на българския диоцез към ОСА, идва в „Св. Иван Рилски" и дава нареждане Ноцков да остане в църквата и да получава безплатно жилище, месечна стипендия от 1500 долара плюс процент от приходите от опела, кръщенета и сватби. Новата му позиция е певец. Мнозина тогава заподозряха, че осигуреното бъдеще е отплатата на ОСА за усилията на Ноцков храмът да остане към тях.

Но сега от ръководството на църквата дават знак, че това няма да се случи. „Той вече няма никакви ангажименти към църквата", обясни пред BiT Новините Добри Карабонев, който е член на църковното настоятелство към храма. „Валентин Ноцков е един свободен мирянин като всички останали. Може да посещава църквата и да си пали свещичка. Но служби той не може вече да извършва."

В момента службите в „Св. Иван Рилски" се извършват от украинския свещеник Никола. От управата на храма казаха, че очакват новият български свещеник да пристигне до края на март, за да бъде подготвен за великденските празници. В момента тече ремонт в апартамента, в който до скоро живееше Валентин Ноцков, за да е готов да посрещне новия свещеник.