Сметка от $7,578 за прекарани само 30 минути в спешното отделение трябва да плати българина Петьо Конов, за да установят лекарите защо го боли корема. И това в случая не е най-лошото. Конов разбира за космическата сума накрая на престоя си в болницата. Така той, както и стотици наши сънародници в Америка са поставени пред свършен факт. „На никой от моите въпроси не беше отговорено конкретно и категорично какви ще бъдат сумите. Сметките дойдоха в последствие като аз нямах представа колко наистина ще трябва да платя“, разказва Конов. 

Освен, че трябва да плати нереално високата сметка за половин часов престой в спешното отделение, всичко е описано неразбираемо. „Вътре няма конкретика какво точно , колко ще трябва да платя и за каква конкретна дейност или услуга. Опитах по телефона да получа някаква информация. Оттам ми казаха, че сметката включва CAT scan и разходи за самата болница и спешното отделение“, разказва още Конов. Тази услуга обаче струва около $2, 000. В такъв случай българските финансови експерти съветват да не игнорирате подобни суми и в никакъв случай да не ги плащате с кредитните си карти. „Хората не трябва да оставят такива суми да идат на агенциите, които събират дължими суми (collection agencies) или пък да не плащат сметките си – това със сигурност ще засегне кредитната им история“, обяснява финансовия експерт Ангел Сапунджиев. 

Дори и решили да плащате, първо проверете и се убедете за какво точно ви таксуват. В подробните сметки ще видите дали са ви таксували повече например за определена услуга или хапче – често срещана грешка в медицинските фактури. „Когато получите бележка от болницата или спешното отделение, искайте фактура, в която да са описани всички разходи, за които са ви таксували. Носете си и свои хапчета. За аспирин например могат да ви таксуват до $75. Пациентите не трябва да бъдат таксувани допълнително за медицинска услуга преди и след операция например. Понякога се допускат грешки в написаването на самите кодове на медицинските услуги. Затова трябва да следите дали не са ви сложили двойна цена за една и съща процедура“, разказва медицинският адвокат Съни Питърсън.