Терористичната организация "Ислямска държава" е идеологичен наследник на "Ал кайда в Ирак" - същите терористи, които преди 10 години обезглавиха двама български шофьори в Ирак. Днес те са по-брутални отвсякога и думите на световните лидери не ги плашат.

Американският президент Барак Обама се закани, че САЩ ще унищожат ISIS. "Тези, които направят грешката да наранят американци, ще разберат, че ние няма да забравим. Готови сме на много, за да възтържествува справедливостта.", заяви президентът.

Вицето му Джо Байдън беше още по-краен. "Грижим се за тези, които скърбят и след това те трябва да знаят, че ще ги преследваме до портите на Ада до момента, в който получат заслуженото си."

Преди 10 години "Ал Кайда в Ирак" обезглави двама български шофьори - Ивайло Кепов от Бобошево и Георги Лазов от Благоевград. Тази органицая се превърна в ISIS, сега известна като "Ислямска Държава".

Тогава тези обезглавявания бяха критикувани дори и от дясната ръка на Осама Бин Баден - Айман Ал Заухири, който поиска спирането на бруталните екзекуции. Именно заради тази жестокост през февруари тази година Ал Кайда окончателно прекрати връзките си с ISIS.

Десет години тя живее в съня си. Десет години с отварянето на очите започва кошмарът. За Мария Лазова, майката на обезглавения в Ирак български шофьор Георги Лазов, часовникът спира през 2004 г., когато детето й е обезглавено от терористи.

Шофьорите Георги Лазов и Ивайло Кепов са похитени през юни 2004-та година. Около месец по-късно една майка чува от радиото най-тежката новина. "И аз скочих от леглото и на съседката тропам-Тине, Тине! Тя скочи уплашена. Що бе? Викам -Гошко и Ивката са отвлечени.", връща се към кошмара майката на Георги Мария Лазова.

Повече от месец майката на Георги - Мария живее с надеждата, че синът й ще се върне жив и здрав. Вместо това получава затворен ковчег. "Дали е той, дали не е и така и не разбрахме, че е той защото не дадоха на никой да види.+И аз не исках да ида да вида. Нема да имах сили да го видя без глава.", казва майката.

Днес Мария изживява кошмара повторно. Последните екзекуции на журналисти отварят старите рани. "Зверове. Скоча нощно време в леглото и Гошко много ли те беше страх, сине, като знаеше, че главата ще ти режат и така и заспиване повече нема."

Десет години по-късно за близките на Ивайло Кепов екзекуцията му е затворена страница, но все още твърде болезнена. "Остави си жена, детенце на една година немаше детенцето. Жалко. Много. Жалко. Млад човек, убав беше, добро детенце.", казва тъща му Еленка Натина.

Тази година екзекутираните Георги и Ивайло трябваше да навършат съответно 40 и 42 години.

ОЩЕ ЗА ЕКЗЕКУЦИЯТА НА СТИВЪН СОТЛОФ

Вашингтон потвърди - екзекуцията на втори американски журналист от ислямисти е истинска. Жестокото убийство предизвика вълна от възмущение. Барак Обама заяви, че Съединените щати няма да се уплашат и справедливост ще има.

На видеозапис, разпространен от фундаменталистите от Идил, се вижда как облечен в черно джихадист обезглавява журналиста Стивън Сотлоф.

Преди да умре Стивън Сотлоф казва, че "плаща цената за интервенцията на Америка". Думи, които вероятно са написани от терористите.

31-годишният журналист заминава за Сирия, за да отразява гражданската война там и изчезва през август 2013-та. Миналата седмица във видео майка му - Шърли Сотлоф, се обърна към "Ислямска държава" с молба да пощадят живота на сина й. Молба, която не трогна терористите.

„Ислямска държава" е идеен наследник на терористичната групировка "Единобожие и джихад", известна като „Ал Кайда в Ирак" - организацията екзекутирала двамата български шофьори Ивайло Кепов от Бобошево и Георги Лазов от Благоевград през 2004-а.

Убийството на журналиста отприщи вълна от възмущение по света. Президентът Барак Обама заяви, че справедливост ще има.

Лидерите на мюсюлманите в Съединените щати също изразиха отвращението си от обезглавяването на журналиста.

Възмущението си изрази и британският премиер Дейвид Камерън. "Ислямска държава" заплашва да убие и британски заложник, който беше показан във видеото с убийството на Сотлоф.

През годините тази организация си сменя името, за да стане известна от няколко месеца като „Ислямска държава". През февруари те късат окончателно връзките си с „Ал Кайда" след конфликт заради тяхната жестокост - действията и методите им са твърде жестоки дори и за „Ал Кайда".