Град Хуарес, Мексико. На 13 март 2010 г. две коли са засипани с куршуми, вероятно от мексиканската наркомафия. В едната загиват Лесли Енрикес, а в другата - съпругът й. Енрикес е мексиканка, работеща за консулството на САЩ в този граничен град. По-късно високопоставен служител на мексиканската полиция казва, че убиец от местен наркокартел, признал за покушението, обяснил, че мексиканката е ликвидирана, защото давала визи на конкурентна банда - нещо, което US официалните лица отричат.

Дейвид Фарингтън, агентът от бюрото за дипломатическа сигурност, разследвал нападението, обърнал внимание на това, че Грегъри Хюстън, който по това време е старши представител на това бюро в Хуарес, оживено е разпитвал за жертвите. Постепенно Фарингтън започнал да подозира, че Хюстън или е дал на наркокартел имената им, или е знаел, че нещо се готви срещу тях, но не ги е предупредил. Преди да стигне до по-категорични заключения, той е отстранен от случая, отнети са му служебната карта и оръжието, намалена е заплатата му и му е наредено да мине през психотест.

Именно до Фарингтън е адресирано съобщение на друг разследващ на име Стив Суановски за делата на Хюстън, когато той е работил като дипломат в София. Там пише, че има нещо съмнително в ролята му около убийството в Хуарес. Хюстън категорично отхвърля подозренията, че е свързан с престъплението, станало, докато той си бил взел еднодневна почивка и се намирал в Монтерей, Мексико.
Грегъри Хюстън е бил аташе по въпросите на сигурността в US посолството в София в периода  2006-2009 г. Подозрението срещу него е, че е продал стотици американски визи на българи и е свързан с организираната престъпност. Това е установено от вътрешно разследване на Държавния департамент, но докладът по него е останал само в работен вариант и на Хюстън е било позволено да се пенсионира, вместо да се стига до съд.
В работния доклад на службата за вътрешен инспекторат на Държавния департамент, с който ,,Нюзуик" разполага, по адрес на Грег Хюстън се казва: ,,Други обвинения включват връзки с мафията в София, даване на препоръка за над 400 визи и злоупотреба с използването на бронирани коли." Разследването в България е било ръководено от Стив Суановски, който през юли 2011 г. съобщава: ,,Общо взето, действията на Хюстън в България надхвърлят всичко, което можете да си представите."
Самият Хюстън коментира пред ,,Нюзуик", че е бил разпитван от Суановски и друг агент за визите за българи, но никога не е вземал пари или услуги за това, и че 400 ,,не е нещо необичайно за хора от бившите съветски страни". Той твърди, че тези разпити го съсипали и през декември 2010 г. подал молба за напускане след 16 години кариера в дипломатическата сигурност на САЩ. ,,Напуснах, за да прекратя тази безсмислица", казва той и допълва, че години по-късно заради този случай не успява да получи работа, в която се иска одобрение за достъп до класифицирана информация.
Дейвид Фарингтън обаче продължил да се интересува от случая в Хуарнес дълго след като той е поет от ФБР, министерството на правосъдието и Специалните части за борба с тероризма и през август 2012 г. пише на водещия прокурор по делото, че е абсолютно убеден, че Хюстън е предал на наркомафията две имена, едното от които е на застреляната Енрикес. Суановски твърди сега, че администрацията е потулила случая и го е разкарала от него, ,,защото отворих врата, а те не искаха да разберат какво се крие зад нея".

*Откъс от разследването ,,Убийство в Хуарес", в което ,,Нюзуик" разказва за връзките между някои американски дипломати и световната мафия, включително и наркокартелите в Мексико. Заглавието е на ,,BG VOICE".


Джеф Стайн, ,,Нюзуик"

Кой е Грег Хюстън

Човекът, който допреди пет години отговаряше за сигурността на посолството на САЩ в София, израства в Хюстън, Тексас, и е завършил Стратегическо разузнаване в Колежа за разузнаване на американската армия. След това се дипломира в Университета на Тенеси в Нешвил и работи в Бюрото за дипломатическа сигурност към Държавния департамент, където от специален агент достига до ниво регионален ръководител.
През 2008 г. Хюстън дава интервю за излизащото на английски език българско списание ,,Вагабонд", което го описва като отличаващ се в България с това, че е чернокож и с внушителна фигура. Понеже това е годината на първата предизборна кампания на Барак Обама, разговорът се върти основно около темата за расизма в САЩ. Но между другото става дума и за това, че е работил за Пентагона в Турция, Германия и Италия, а мисиите му в Държавния департамент преди тази в София включват Салвадор и Мексико. Хюстън се изказва много положително за толерантността на българите, много харесва България и особено това да обикаля в провинцията из градове като Видин, Лом или Дупница.