Рейчъл Щраус, „Дейли мейл"

Великден е времето, когато по-лесно вярваме в чудеса, надеждата е повече, а вярата сякаш се възражда. Сигурно вече сте чули вдъхновяващата история на Лола Уолтърс - 13-годишната сляпа гимнастичка, която трогна целия свят. В България имат повод за гордост - тя е българка.

Твърдение, което обаче не е съвсем вярно, защото детето е осиновено на 2-годишна възраст от американка. Носи американско име, има американски паспорт, отгледана е от безстрашната си американска майка Бет, която не се отказва от детето, когато разбира за здравословния му проблем. Съвсем естествено е Лола да има американско самосъзнание, а за българите да остане утехата, че поне кръвта е българска.

Бет Уолтърс е 32-годишна разведена жена, когато решава, че иска да осинови дете от някоя по-бедна държава. Прави проучване, посещава няколко сиропиталища, но когато среща 2-годишната Лола, просто знае, че това е нейната дъщеря. „Имах чувството, че това не зависи от мен, че просто така е писано да стане", споделя Бет. Когато детето пристига в Америка, лекарите установяват, че е сляпо.

„Не ми харесва да казвам, че Лола е сляпа, защото тя вижда. Според закона обаче е сляпа. Дъщеря ми вижда, но това, което е пред очите й, постоянно се движи, тя не може да фокусира, не може и да преценява разстоянията", обяснява Бет Уолтърс по-подробно за състоянието на Лола. Това обаче не спира безстрашното момиче да се занимава с това, което харесва най-много - спортната гимнастика. В момента Лола е на 13 години, състезава се редом със здравите гимнастички в Щатите и е печелила редица състезания. Повечето съдии, както и конкурентките й, не знаят, че Лола е различна. Тя не иска проблемът й да й носи каквото и да е преимущество пред останалите дори то да идва само на подсъзнателно ниво.

Талантът на гимнастичката не остава незабелязан, а когато и проблемът й със зрението излиза наяве, тя става истинска сензация. Силата на духа на Лола е истинско коледно чудно, което идва, за да ни напомни, че не трябва да се предаваме, че няма невъзможни неща и не бива нищо да ни попречи да следваме мечтите си. А самата тя не спира да мечтае:

„Искам да участвам на олимпиада. Искам да спечеля медал от олимпиада. Но искам да се състезавам със здравите момичета, а не на параолимпийските игри."