Цял район от гимназии, обединени в Township District 214 в предградието на Чикаго - Арлингтън хайтс, се отказаха от Федералната хранителна програма, като въведоха нови храни за децата. Там учат хиляди българчета. От тази учебна година бъдещите студенти ще се хранят по-здравословно, но на по-високи цени. Обядът в девет училища (Buffalo Grove High School, Elk Grove High School, Forest View Alternative School, John Hersey High School, Newcomer School, Prospect High School, Rolling Meadows High School, Wheeling High School и Vanguard School) вече ще струва между $3 и $3.75, като може дори да достигне и $4. Тези семейства, които отговарят на изискванията за по-евтина храна, ще плащат $2 за обяд и $1 за закуска - цени, които за много български родители се оказват високи и неоправдани.  "Това не е за първи път. Цените се вдигат вече няколко пъти. Докато синът ми беше в по-долния клас, плащах около $50 на месец, което беше сносна цена за нашия стандарт, а сега цените са двойни", казва Свилен Славов, който има син на 16 години в Prospect High School.

Освен от новите по-високи цени българските родители са притеснени дали храната в училището е качествена. "$20 на седмица не му стигат само за обяд и което е по-важно - той не е доволен от храната. Не се нахранва, избира какво да си вземе и когато се върне вкъщи, отново е гладен. Не му харесва всичката храна, много е еднообразна. Това е всеки ден", продължава Славов.

С новите правила училищата имат по-здравословен обяд, който включва повече салати, свежи плодове и зеленчуци и по-здравословни продукти за междинните хранения. За ръководството на дистрикт 214 на първо място е да се премахнат преработените храни и да се заменят с по-здравословни опции в училищния стол - нещо, което обаче коства на родителите много от семейния бюджет.

"Свежите и пресни храни струват повече от преработените и пакетирани храни. Районът не печели пари от тази нова програма. За нас е важно децата да се здрави. Междинните храни като хумуса и твърдо сварените яйца, които децата обичат, няма да бъдат част от менюто, защото съдържат прекалено много мазнини", обяснява заместник-началникът на отдел "Финанси" в училищния дистрикт 214 Кати Джонсън.

С откъсването от държавната програма за училищен обяд се ограничава паричната помощ от Вашингтон, което за родителите значи още един разход. И докато едни ще плащат повече, близо 3000 деца продължават да получават безплатен обяд в зависимост от доходите на родителите им.