„Трябват само постоянство, няма ограничения в доходите, изисква се да се справят в гимназията, да имат добри оценки и да не пропускат класове." Така президентът на  Harper College в чикагското предградие Палатайн д-р Кенет Ендър откри програмата, от която могат да се възползват хиляди българчета в 3 училищни района в Илинойс - 211, 214, където учат и най-много от децата на нашите сънародници, и район 220. Кампанията стартира тази есен с клас 2019-а, така че ако сте на път да запишете вашето дете в един от горепосочените училищни райони за първа година в гимназията, ще можете да се възползвате от безплатния план на обучение в колежа „Харпър".

Децата ще трябва да отговарят на определени изисквания, за които родителите е добре да следят още от първата година в гимназията.

Първото и най-важното е да не пропускат часове (те ще могат да отсъстват от училище определен брой дни - виж графиката), да имат добри оценки (без C и D), да поддържат постоянно GPA (2.0 до 2.3 през последната година). Тийнейджърите ще трябва да се включват в определени общественополезни занимания в училище, както и да останат в един и същ училищен район през всичките 4 години на обучение, което е сериозно ограничение, но си струва заради безплатния колеж.

След като завършат гимназия, бъдещите студенти ще трябва да продължат доброто си представяне и в колежа „Харпър". Училищните райони от своя страна ще следят дали децата се придържат към определените изисквания. Според президента на учебното заведение д-р Кенет Ендър програмата ще накара гимназистите да се борят за бъдещето си и да могат да спестят доста от семейния бюджет. На наш въпрос как ще накара учениците да влязат в класните стаи, когато те бързат да си намерят работа или нямат пари да си платят образованието, д-р Ендър отговори, че средното образование не гарантира добре платена работа. „Разбира се, че е важно учениците да си намерят работа, но това не трябва да става, преди да завършат образованието си. Никъде не е казано, че трябва да прекарат 4 години в колеж или в университет, но трябва да имат някакъв сертификат, за да могат да го приложат утре в истинския свят. Ученик само с диплома за завършено гимназиално образование ще си намери работа, на която няма да му плащат много. Няма да е онзи вид работа, с който този млад човек ще може да издържа семейство", смята Ендър. 

За главния изпълнителен директор на „Motorola Solutions" Грег Браун, който e един от участниците в набирането на средства за програмата, тя е инвестиция в бъдещето. „Децата имат нужда от 3 неща - насока, любов и надежда. Точно това получават децата в „Харпър". Тази програма не е просто за намиране на работа след това, а за намиране на най-добрата работа. Работим с тези деца, разчитаме на бъдещето в „Motorola Solutions". Полагаме основите с тази програма и съм сигурен, че няма да съжаляваме в бъдеще", обясни Браун. 

Ако бъдат одобрени, бъдещите студенти ще трябва да дадат до 700 долара за книги, учебници и други такси на семестър, но няма да плащат таксите за обучение. Програмата очаква около 7,000 деца да се квалифицират, но само между 300 и 600 гимназисти ще успеят да спазят изискванията на безплатното обучение през всичките 7 семестъра. Според изчисленията на колежа програмата ще струва между $600,000 и $900,000 на година. За целта колежът стартира кампания за набиране на средства и дарения, а за Promise Scholarship ще отдели и 5 милиона долара, с които мечтата на мнозина да завършат висше образование ще стане реалност.

Повече за програмата можете да намерите на   www.goforward.harpercollege.edu/about/promise/index.php