В поредица от семинари администрацията на Чикаго и Центъра за развитие на малкия бизнес в града се опитаха да помогнат на всички, които са стартирали малък бизнес в Чикаго или са на път да направят това. Освен финансирането, което е основен проблем за много новодошли имигранти, експертите наблегнаха и на факта колко е важно за сегашните бизнеси да имат и своя уеб страница или сайт, чрез който да промотират онова, което правят.


"Девет от 10 клиенти ще посетят уебсайта ви, преди да посетят магазина ви. Затова е и много важно да имате не само физически адрес, но и сайт, чрез който да промотирате бизнеса си", обясни Флорънс Харди, която работи в Центъра за развитие на малкия бизнес в Чикаго. Тя не пропусна да отбележи и факта, че да работиш за себе си не е лесна задача. "Финансирането ще ви бъде огромен проблем - или трябва да вземете пари от семейство и приятели, или трябва да спестявате, за да отворите сами. Така стартират повечето малки бизнеси. Но дори и да е трудно понякога да получите заем от банка, има неправителствени организации, които ще ви помогнат в този труден момент", обясни още Харди. Такава организация е и Accion в Чикаго, където могат да ви консултират и на български език. "Хората, които могат да кандидатстват за заем при нас, трябва да имат или номер на социалната осигуровка (SSN), ако са в легален статут, или IT номер, който се издава от IRS, в случай че нямат легален статут тук", каза Лена Пасева, която е кредитен специалист в Accion.

Именно с помощта на подобни организации можете да започнете да преследвате мечтата си да работите за себе си. Именно това прави българката Елеонора Николова преди 3 месеца, когато решава да отвори свой бизнес - пекарна в Чикаго. За нея не финансирането е било основен проблем, а самото стартиране и установяване на бизнеса, защото, "когато си нов, хората ти се доверяват по-трудно, отколкото ако си на пазара с години". Целият процес ми отне повече от 1 година, за да организирам всичко. Финансирането не ми беше трудно - използвах заем от банка и лични спестявания. Трудното беше да популяризирам този бизнес и да го установя като такъв, да намеря място, където да се помещава, да ми се доверят, че ще успея, и да премина през всички административни трудности и спънки, които не са малко. А сега е трудно да го промотирам успешно този бизнес", разказва собственикът на пекарна "Don Chef" в Чикаго Елеонора Николова.

"Don Chef"

От 3 месеца българите в Чикаго вече имат ново място, където да похапват родни вкусотии като спаначници, банички със сирене, дребни сладки, кроасани и торти, сред които и любимата на българите - „Гараш". Елеонора Николова иска да стартира свой бизнес още преди 11 години - от момента, в който идва в Америка. От 3 месеца идеята й вече е превърната в реалност. "Don Chef Bakery" изкушава и нашенци, и американци с вкусотии, последната от които Елеонора ще започне да предлага съвсем скоро в менюто си. "Наскоро ми хрумна да предложа на клиентите си сирене по шопски по време на т.нар. брънч (хранене между закуска и обяд), който стартирахме преди няколко седмици", обяснява Елеонора.

За закуските в пекарната отговаря новоизлюпеният майстор Милен. Той казва, че за него най-важното е всичко, което се продава и предлага на клиента, да бъде направено с много любов. "Тестото изисква търпение, както и една хубава жена. За мен това е важно - видът и качеството на нашите изделия, които приготвяме от изцяло органични съставки. Хубавото тесто трябва да бъде направено с много любов. Именно тогава, когато един клиент отхапе от кроасана или от баничката и затвори очи, заслепен от вкуса, виждаш, че си сътворил нещо хубаво. Това е важно за мен и дори да не ми се става в ранни зори, го правя с любов", обяснява с усмивка на лице Милен.

Сладкарските изделия майстори баба Драга - бабата на Елеонора, която е била известна сладкарка в България. "Аз работя това от 60 години. Тук, в Америка, съм дошла със специална мисия, за да обуча млади кадри да започнат, да им дам основата. Стартирали сме много успешни обекти в България и знам, че и този ще бъде такъв", разказва с увереност и усмивка майстор-сладкар баба Драга.

Елеонора е трето поколение сладкар. В България е учила актьорско майсторство, тук е работила в офис и сега вече е горд собственик на българска пекарна в сърцето на Чикаго. "Много ми се искаше да продължа това, което са правили моите родители. Баба ми и дядо ми са били доста успешни сладкари в България, стартирали са доста успешни обекти и много ми се иска да направя същото като тях. Не стартирах това с цел да правя пари, а да осигуря на самата себе си душевен комфорт. Чувствам, че това е, което трябва да правя", каза Елеонора.