Свалянето на филми и музика от торенти е бързо, лесно и най-вече безплатно. Но може да ви струва скъпо - Холивуд затяга примката и иска обезщетение за незаконно свалените филми.

Стотици бъгари са сред хилядите, които получават в пощата си неприятна изненада - писмо, в което пише, че ги съдят, защото са сваляли нелегално филми от интернет.

Кабелните и интернет оператори като Comcast изпращат документа от името на холивудските студиа и осведомява потребителя, че срещу него е повдигнат иск. „Получихме писмо, в което пишеше, че сме сваляли филми и че от „Юнивърсъл студио" са подали жалба във ФБР срещу нас", разказва Галина Христова, която получила такова писмо от своя интернет доставчик. Мрежата в нейния дом няма парола и това позволява на всеки да се закачи и да сваля файлове. Дори и съседите. Последствията обаче са за нея, тъй като ФБР проследява нейния IP адрес. В писмото тя вижда само номер като този - 34.83.847.9 - това е така, защото от филмовото студио, откъдето е подаден искът, все още не знаят кого точно съдят, но знаят едно - някой ще трябва да плати. "Обадихме се на номера, който пише в писмото, и в крайна сметка обяснихме, че нищо не сме сваляли и че не знаем за какво става въпрос. Държаха ни на телефона с часове, попълваха някакви репорти и в крайна сметка се оттървахме", казва Галина.

И ако тя е изкарала късмет, то за други последствията може да са по-сериозни. Холивуд иска да изплаши тези, които не искат да плащат за техните филми. И въпреки че има студиа, които предпочитат да не губят време в преследването на съдебни дела, за които е трудно да се докаже кои е виновен, някои по-малки продуцентски къщи, като "Волтадж студио", показват, че нямат проблеми да загубят малко време в търсенето на правосъдие. Само за тази година студиото, което продуцира спечелилия "Оскар" филм "Клубът на купувачите от Далас", започва 27 отделни дела в цяла Америка, в които са изброени стотици IP адреси на потребители, свалили филма незаконно. Студиото ще предложи на всички тях да плаят глоба от около 4,000 долара, за да не се стига до същински съдебен процес. И в някои случаи това може да е по-евтиният вариант: "Дори и ако сте невинни, делото може да ви струва много повече от споразумението със студиата", обяснява адвокат Иво Чернев. Ето защо много хора предпочитат да спестят време и нерви и просто да платят глобата. Ако откажете да платите обаче, започва игра на котка и мишка. „Филмовите студиа ще ви преследват и ако докажат, че сте виновни, присъдата може да е стотици хиляди долара обещетение." Адвокат Ченев добавя, че дори и потребителят да се съгласи да плати глобата на студиото, това не гарантира, че по-късно държавата няма да го потърси и да повдигне криминални обвинения за онлайн пиратство срещу него. Тогава наказанието освен парично може да достигне и до 5 години затвор. Съветът на специалистите е, ако получите такова писмо, незабавно да се свържете с адвокат, преди да вземете каквото и да е решение. Но най-вече - избягвайте тегленето на филми и музика нелегално. Колкото и безобидно да изглежда, последствията могат да са сериозни.