Официално е - първата кандидатура на жена за най-високия пост в Съединените щати е факт.
В четвъртък вечерта Хилари Клинтън прие номинацията на Демократическата партия и така записа името си в историята. Бившата първа дама на Америка застана пред препълнената зала във Филаделфия, за да заяви, че ще бъде президент на всички без значение от пола, цвета на кожата им или религията, в която вярват.

Облечена в бяло, Хилари Клинтън стъпи на сцената видимо уверена, че нейният момент е настъпил. Минути по-рано дъщеря й Челси Клинтън я представи такава, каквато малко хора са я виждали през изминалите 25 години откакто тя е в публичното пространство. Челси, която е била само на 12 години, когато баща й Бил Клинтън става президент, обрисува бившата първа дама на Америка като модел за подражание. "Много хора ме питат как майка ти се справя в всичко това? Аз им казвам: Защото тя никога не забравя за кого се бори."

Минути преди самата Хилари Клинтън да се обърне към американския народ кратко видео показа моменти от живота й - снимки запечатали дългия й път до тук. Продуцент на видеото една от най-успелите жени в Холивуд - Шонда Раймс, чийто сериал "Скандал" също разказва за бивша първа дама, устремена към президентския пост. Разчувстващото видео с гласа на Морган Фрийман, подготви екзалтиралата зала. "Благодаря ви за това невероятно посрещане" - каза видимо развълнувана Хилари Клинтън докато публиката не спираше да скандира името й.

Задачата й в тази така важна нощ - да изнесе тази реч така, че да убеди всички присъстващи и милионите зрители, че именно тя е подходяща за Белия дом. Същевременно с това да открие пред Америка емоционалната Хилари, тази която освен политик може да бъде и лидер. "Ще бъда президент за демократи, републиканци, независими. За страдащите, за устремените, за успелите. За всички, които гласуват за мен и за тези, които не гласуват. За всички американци заедно" Думата "заедно" неотлъчен елемент в кампанията на Клинтън, която избра слогъна "Силни заедно". В речта си 68 годишната Клинтън разритикува остро опонента си Доналд Тръмп, който според нея разчита на страховете на американския народ и цели да ги "раздели от остатъка от света и един от друг".

Вместо това, Хилари Клинтън призова хората да се замислят дали темперамента на Доналд Тръмп е подходящ за поста на главнокомандващ "На мъж, когото може да ядосаш със статус в Туитър, не може да повериш ядрените кодове" заяви Клинтън. В речта и не липсваше и доза неудобна за нея истина - "Разбирам, че някои хора просто не знаят какво да мислят за мен" - признание, че не влиза в основната битка без багаж. Но това, на което Хилари Клинтън залага явно е обединението. Още в първата част от изявлението си кандидатът за президент благодари на доскорощния си опонент Бърни Сандърс. В думите й проличаха много от идеите, с които Сандърс запали младите избиратели в страната - достъпно образование, по високо минимално заплащане и здравно осигуряване за всички. "Някой от вас са разочаровани и дори разгневени. Знаете ли какво? Прави сте" каза Клинтън адресирайки икономическите затруднения на голяма част от хората в страната. В Туитър президентът Барак Обама похвали първата голяма реч на бившият държавен секретар, повтаряйки позицията си, че "тя е готова" за президентския пост.

Но най-трудното тепърва предстои до основните избори през ноември остават 100 дни. 100 дни, в които Хилари Клинтън ще трябва да убеди нацията, че има правилната визия за бъдещето на страната. Ако стане следващия президент на Съединените щати Клинтън обещава "нова ера". В публиката десетки нейни привържаници обляни в сълзи след думите й, че "имигрантите трябва да имат шанс да станат граждани, защото вече са допринесли за развитието на тази страна" Позиция в ярък контраст с тази на републиканската партия и кандидата им за президент Доналд Тръмп. Дали ще й спечели Белия дом обаче предстои да разберем.