Горещ скандал вдигна градуса на напрежението в Народното събрание по време на маратона по приемането на поправките в Изборния кодекс. Причина бе пренаписване на текстове в последния момент, с чиято окончателна редакция се забрани отварянето на секции в чужди страни извън дипломатическите мисии на България - т.е. консулствата и посолствата. Предложението за промяната дойде от Патриотичния фронт, а решението за приемането й бе предшествано от едночасов разговор в кабинета на Цецка Цачева между премиера Бойко Борисов, шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и лидера в ПФ Валери Симеонов.

„Така ли се отблагодарявате на българските граждани в чужбина за получените досега гласове - като се подвеждате по акъла, по свирката на патриотите", обърна се съпредседателят на ДПС Четин Казак към депутатите от ГЕРБ. Той изрази учудване на лекотата, с която най-голямата партия се поддала на натиска на формации, които не могат и да се надяват на подкрепа на българите зад граница. След приемането на рестриктивната поправка Казак призова нашенците в чужбина да се присъединят към протеста на движението срещу промените и да се включат в подписката за сезиране на КС, с която ще се атакува както забраната за секции, така и одобреното вече задължително гласуване.

Срещу ограничаването на местата за урни в чужбина скочи и едно от крилата в Реформаторския блок - хората на Меглена Кунева от ДБГ. „С това се наказаха всички български граждани зад граница, които имат избирателни права", възмути се Настимир Ананиев.

В същото време от ГЕРБ обявиха, че свиването на броя на секциите зад граница ще бъде съпроводено със скоростно провеждане на пробно електронно гласуване - още на президентските избори наесен, вместо както се предвиждаше чак през 2018 г. От РБ обаче оспориха, че това намерение не може да се реализира, тъй като електронната идентификация на гражданите бе отложена.

 „Ние като партньор, който се съобразява с мнението на другите партии в коалицията, подкрепихме тези техни решения", заяви той, като припомни, че е против и задължителния вот, който бе одобрен от НС пак по настояване на ПФ. Борисов изрази недоумение и за заплахата на РБ за бойкот на по-нататъшните промени в Изборния кодекс. „Е, защо ще бойкотират ГЕРБ, а не ПФ, който внася тези промени? А и нали те настояваха ПФ да влезе в тази коалиция", подчерта премиерът.

Реакцията на българите зад граница също не закъсня. С хашаг „Искам да гласувам" във фейсбук се появи група, обединяваща сънародниците ни, които са срещу приетите ограничения. Най-активни засега са тези от Белгия и Великобритания, които изпратиха протестни декларации до президента, премиера и депутатите. „Ако някога сме имали илюзията, че народните избраници в 43-тото народно събрание не работят само и единствено за собствения си политически интерес, а поне малко и за гражданите, последните промени в Избирателния кодекс ни опровергаха. Промените в ИК от 22 април 2016 г. обслужват само оста ГЕРБ-БСП-ДПС-ПФ. В това Народно събрание има минимална опозиция, когато стане дума за заграбване на власт. Малкото гласове на разума са заглушени от многобройния хор на глупостта", пише там.

Недоволен от гласуването в парламента се оказа и шоуменът Слави Трифонов. Той се надяваше неговият референдум за промяна на политическата система да се състои в един ден с президентските избори, но депутатите попариха очакванията му. Допитването ще е в разгара на лятото, когато българите са на почивка и няма да се приберат, за да гласуват.