Изглежда, че Хилъри Клинтън не е единствената жена с президентска кампания в Америка. Една друга дама дойде до Чикаго и на поредица от срещи с българската общност остави сигурното впечатление, че и тя мисли за най-високия пост в родината си.

Вицепрезидентът Маргарита Попова пристигна в града с най-много българи в чужбина за форума на българските училища, но пламенните й речи за силна България и срещу олигарсите на мнозина прозвучаха като предизборни послания и началото на една кампания.

В ексклузивно интервю пред BG VOICE за първи път тя даде знак, че обмисля кандидатура за президент. Попова коментира, че още не е готова с решение по темата. Но от думите й ясно пролича, че това е решение, което й предстои, и нещо, за което мисли. "Явно очаквате интересни профили в кандидатпрезидентската кампания през тази година. Може би по-образовани, по-емоционални, по-автентични хора ще се явят през тази година, коментира Попова - Аз профила го имам. Въпросът е дали искам да си го употребя точно в такава кампания." На въпрос: Кога ще вземете това решение?, вицепрезидентът отговори: "Още не съм го взела", с което даде ясен знак, че мисли за евентуалната си кандидатура. 

Отношенията между Попова и президента Росен Плевнелиев от известно време изглеждат влошени. Тя на няколко пъти публично се разграничи от негови позиции и обяви, че вицепрезидентът е "самостоятелна единица". Според източници от "Дондуков" 2 Попова отдавна обмисля своя самостоятелна кандидатура след края на мандата й като вице на Плевнелиев.

Маргарита Попова е в Съединените щати на втория форум на българските училища зад граница. Нещо, което дипломати коментират като "нечуван гаф" - по едно и също време президентът и вицепрезидентът да са извън страната, и то на посещение в една и съща държава - САЩ. Плевнелиев е в Ню Йорк за климатичната среща на върха в ООН. "Няма гаф", смята Попова. Според нея това разминаване между двамата се случва за първи път заради съвпадението на датите на двете събития. "Да се приберем живи и здрави и да си продължим работата в инстутицията", пожела си Попова. Едната причина президент и вицепрезидент никога да не са извън България по едно и също време са мерките за сигурност.

Попова коментира и напрежението, което изглежда има между нея и Плевнелиев. "Нищо че изглежда. Хора, които работят, които мислят и са интелигентни, не могат да пеят в един и същи тон и да четат от едни и същи листчета."