Проточилото се две години съдебно дело за българо-македонската църква "Св. св. Кирил и Методий" в Торонто приключи без победител, но със сметка за адвокати на стойност близо четвърт милион долара. И не  даде отговор на два въпроса - кой ще управлява храма и кой ще плати съдебната сметка за четвърт милион долара.

На 18 септември съдът най-накрая излезе с решение за църковното настоятелство, което се беше разделило. Съдия Корбет обяви, че общото събрание, проведено на 23 септември 2012 г. в църквата, за невалидно, защото членовете на епархията не са били уведомени по надлежния ред. Конфликтът започна след скандал на друго общо събрание, свикано по-рано в хотел „Уестин Принс".

Както сме писали многократно, през септември 2012 година настоятелството на българо-македонската църква "Св. св. Кирил и Методий" в Торонто се разцепи на две. В един и същи ден бяха проведени две общи събрания. На това, което се проведе в хотел "Уестин" под ръководството на тогава църковния касиер Борис Иванов, председателят на храма Александър Караджов беше изключен. Тогава той и още няколко от църковните членове отвориха вратите на църквата с бормашина и избраха ново настоятелство. След като двата борда не можаха да се споразумеят, спорът им отиде в съда. „Делото завърши с показанията и сведенията. Съдията издаде решение, че тяхното събрание е инвалидно, техният комитет е инвалиден и всичко, което са решавали от септември 2012-а до сега, е инвалидно" - заключи победоносно Борис Иванов.

 Съдия Кобет обаче не призна легитимността на събранието, проведено в хотел „Уестин", и допълни, че това съдебно решение не засяга временните споразумения за управление на църквата и провеждането на избори за членове.

Изненадата по делото дойде от Ню Йорк. На 22 септември митрополит Йосиф, който отговаря за църквите в САЩ, Канада и Австралия, изпрати писмо до съда, в което казва, че заради всички драми в храма те са изпаднали в  "канонично безредие" или canonical disorder. В декларацията на Йосиф подробно са описани причините за това безредие: опитът за отстраняване на свещеника Валери Шумаров; неправомерно отстраняване на църковни членове; заключването на катедралата; незаконно отстраняване на църковния председател; незаконно гласуване и нарушаване правилата на диоцеза.

Според Борис Иванов декларацията на митрополита е дошла твърде късно и показва за пореден път, че Йосиф си променя мнението както му е изгодно и твърди, че „най-големите раздори в черквата той ги е създал през последните две години". Иванов смята, че Йосиф нарочно е забавил издаването на тази декларация, за да не бъде тя разгледана по време на съдебното дело и така последната дума отново да е на владиката. „Йосиф излезе на пътя на решението на съда и постави същите хора, които съдът отрече" - възмущава се Иванов.

 На 24 септември 2014 г. съдия Корбет излиза с ново решение, което прекрати делото без ясен победител. Но съдебната процедура не е приключила. Все още не е ясно кой ще плати сметката за близо четвърт милион. Тепърва страните ще представят съдебните си разходи. Борис Иванов е пресметнал, че те възлизат на $230,000 и предлага да бъдат платени от касата на църквата. До края на ноември съдът би трябвало да реши официално колко са те.

 В декларацията за канонично безредие митрополит Йосиф посочи и нов църковен борд с председател Мери Пицитикас, както и 11 членове - Олга Влахос, Пенка Петрова, Вангел Ангелов, Джеймс Стефов, Георги Чомуклиев, Димитър Димитров, Питър Еванс, Кати Нейкова, Мария Пеева, Йордан Койчев и Мариан Методиев. В имейл до нашата редакция те обясниха, че ще работят за възстановяването на каноничния ред. В неделя, на 28 септември, се проведе и първото им общо събрание, на което са разпределени техните длъжности. След това са взели административни решения, които дълго са били отлагани заради съдебния процес. Те ще кажат и кой може да се разпорежда с парите на храма. Досега това можеше да прави касиерът Борис Иванов. Според него по сметките на църквата има близо 750 хиляди долара.