Български шофьор на камиона загина в тежка катастрофа на I-80 в Небраска. При слаба видимост заради зимните услоия 30-гоишният Емил Гълъбов се сблъска с друг камион, заседнал в снега. Инцидентът става миналата сряда. Властите съобщават, че въпреки предпазния колан от удара нашият сънародник е изхвърчал от кабината. "Камион засяда в снега на магистрала I-80,  северно от Линкълн, Небраска, и Гълъбов , който е карал друг камион, се врязва в задната част на заседналия камион", обснява пред BG VOICE " серж. Тод Кочини от пътната полиция в Небраска. „По време на силния сблъсък цялата кабина понася сериозни щети. Това е причината той да бъде изхвърлен от кабината на камиона. Бих казал, че лошото време е допринесло за катастрофата, но точните причини никога няма да разберем, защото трябва да разпитаме него [Емил Гълъбов], но за съжаление това е невъзможно." Катастрофата затваря I-80 в продължение на часове. Емил издъхва малко след нея в болницата в град Линкълн.

            Според властите Емил Гълъбов е работил за компания „PM Delivery Services", но лепенките на камиона показват друга компания - „Patriot Transport". Сравнение между имейлите, телефоните и адресите на регистрация на двете компании показват, че става дума за превозвачи хамелеони. През 2014 година властите затварят първата компания след множество нарушения. Изглежда, че компанията се е преименувала на „Patriot Transport" - друго име и собственик, но според документите със същите нарушения. От компанията отказаха всякакъв коментар по темата, само признаха, че нашият сънародник е работил по-малко от седмица.

Родом от дупнишкото село Яхиново, Емил Гълъбов емигрира, за да намери по-добър живот тук, зад океана, но за съжаление намира смъртта си в преследването на американската мечта.

            Роднините на загиналия са съкрушени и трудно намират думи да опишат мъката си. "Добро момче, игриво, услуги на всеки прави. Отиде като студент", през сълзи разказва бащата на Емил, Валери Гълъбов. Сестра му Гергана държи семейството в този труден момент. „Замина на студентска бригада. Аз ходих преди това като студентка в Англия. Той реши да замине и той за Америка, това му беше мечтата - да види друг свят", спомня си тя.

През първите години Емил работи в увеселителен парк в Охайо. По-късно се мести в Пенсилвания и за последно се установява в Чикаго в предградието Харууд Хайтс. "Работеше като таксиметров шофьор там, по  строителството, работлив човек", казва баща му Валери. „Беше с лимузина, сега отскоро е шофьор на ТИР.  Отишъл да работи на ТИР от една година. Изкарал е курсове там някакви, но сигурно за повече пари, не мога да разбера. И сега се е случило най-лошото някакъв ТИР е бил спрял."

Емил разказвал на семейството си, че е харесвал живота си тук. Сестра му споделя, че той я е канил многократно да го  последва зад граница. „Беше самостоятелен, не искаше да разчита на никого, някой да му помага, някой да го тласка. Наистина беше много напорист."

Близките се притесняват най-много заради процедурата по прибиране на тленните му останки и се надяват от помощ от приятелите му тук, в Чикаго. „Разчитаме на приятелите му там, те да задвижат нещата, защото сега ни предстои най-тежкото - да го доведем в България. Това ни е целта в момента, защото ще отнеме и много... Най-вероятно много дълго време, много пари, които са непосилни за българско семейство, просто са нечувани суми."

            *По материала работи и Снежана Любенова в България.