Българинът Динко Динев стана шампион в лека категория за аматьори до 154 паунда на силния турнир по културизъм в щата Илинойс „NPC Grand Prix Natural".

На състезанието, което се проведе в град Рокфорд през миналия уикенд, участваха близо 230 състезатели, които бяха разделени на няколко категории. Това е първо участие за 27-годишния атлет в официална надпревара и първи трофей. Това беше дебют на Динко на професионалната сцена.

- Как протече състезанието?

-          Подходих много сериозно. Умеех добре да позирам. Това е много голямо предимство пред другите участници. Може да имаш много хубаво тяло, много красиво, много симетрично, с много мускули, но ако не го покажеш правилно на съдиите, няма как да бъдеш оценен. Може би 50% от едно състезание е добрата стойка при позиране. Така че мога да кажа - трудът ми най-накрая се оцени.

Участниците бяха много приятелски настроени. Това ми направи огромно впечатление.

Конкуренцията не мисля, че беше голяма за мен, защото аз бях добре подготвен.

- Какво ти коства спечелването на титлата? Всички знаем, че в този спорт има много лишения. Да не говорим, че в последния момент, за да минеш в долна категория, е трябвало да свалиш доста килограми.  

- Като цяло диетата ми беше същата като в началото на самата поготовка. В последните дни намалих храната може би наполовина и съответно постепенно намалих водата, за да можеш по-лесно да я изкараш от организма. Повече кардиотренировки и постоянство през цялата година.

- Какъв е твоят хранителен режим в предсъстезателна подготовка, като изключим последните дни, в които трябва да направиш някои промени?

- Трябва да се храниш с изключително чисти храни. Моят режим е на такъв принцип. Ям само чисти храни като пиле и риба. От време на време си позволявам и телешко, обаче не го предпочитам в предсъстезателна подготовка. Включвам в диетата си и много зеленчуци. Сутрин включвам и ядене с въглехидрати, което през последните 2-3 седмици беше единственото от такъв тип.

- Колко време ти беше нужно, за да стигнеш до нивото, което си в момента?

- Може би вече от 2 години се занимавам сериозно с това. Преди по-малко от една година обаче реших окончателно, че искам да се състезавам и мога да постигна резултати. Тогава нещата станаха още по-сериозни. Започнах с диети и по-сериозни тренировки и като цяло отношението към фитнеса ми се промени.

- Какво би препоръчал на хората, които тренират във фитнеса и биха искали да започнат да се занимават с културизъм?

- Да бъдат упорити и да не се отказват лесно, защото грешката на много хора, които искат да направят нещо, е, че просто се отказват прекалено рано. Нищо не се постига толкова лесно, както изглежда. Трябва да си упорит, няма друг начин. Трябва да се отнесеш сериозно към нещата. За мен винаги на първо място е, винаги съм го казвал и ще продължавам да го казвам, че за да постигнеш нещо, трябва да обичаш да го правиш. Трябва да ти харесва, трябва преди всичко това да ти е хоби и да успееш да го превърнеш в кариера, в професия. Това е моето виждане и моята гледна точка. Мисля, че и много други хора разсъждават по този начин.

- Много хора обаче са нетърпеливи и прибягват към субстанции, за които не са чели достатъчно, в усилията си да постигнат добри резултати за изключително кратък период от време. Ти не вземаш такива. От какво трябва да се пазят хората?

- Пазете се от хора, които могат да ви подведат. Не се доверявайте на хора, които могат да ви предложат неща, което едва ли не са магически - от сорта на магически хапчета, които ще ви превърнат от обикновен човек в културист. Няма такива неща. Мисля, че от това най-много трябва да се пазят начинаещите в този спорт. Бих препоръчал да се образоват, преди да вземат каквито и да било добавки. Аз винаги съм чел. Винаги съм разчитал на себе си. Не е лошо да слушаш и други, но винаги има шанс някой да те подведе. Някой, който може би знае по-малко от теб, но изглежда много начетен. Всичко е знание. Със знание ще разбереш как да тренираш, към кои хранителни добавки да прибегнеш, какво да ядеш.

- Какво предстои за теб оттук нататък след успеха в ''NPC Grand Prix Natural''?

- В момента още не съм готов с избора на следващо състезание. Ще има следващо състезание, категорично заявявам. Не знам точно кога, но съвсем скоро ще се разбере. Със сигурност това няма да е първото и последното състезание. Радвам се, че първото ми състезание мина отлично и резултатът е налице.