Взривно устройство бе намерено в автобус с българи в Будапеща по време на пътуване от Прага за Варна, извършвано от фирма „Омега груп". Бомбата е била в багаж, чийто собственик - чех или словак, изчезнал по време на почивката. След като всички се събрали, шофьорът го търсил, но не го намерил. Изчакали известно време и след като той повече не се появил, решили да потеглят. Вече в Унгария в автобуса се усетила силна миризма на бензин, въпреки че возилото се движело с нафта. Това накарало шофьорите да прегледат машината. Те спрели, за да огледат, и тогава се оказало, че в багажното отделение има един куфар в повече. Когато го отворили, намерили разлята туба с бензин и бомба.
На мястото е изпратен сапьорски екип, който обезвредил бомбата. Пътниците - общо 34-ма, сред които и румънци, дори и виетнамец, са прекачени в друг автобус, който пристигна във Варна в понеделник сутринта. Главната дирекция за борба с организираната престъпност проверява случая. Не се изключва взривното устройство да е поставено заради нарушени интереси на конкуренти.
Собственикът на фирмата и шофьор на автобуса Драгомир Петков каза, че мъжът, който е качил бомбата, е чех или словак. Това е научил от пътничка, стояла до него в автобуса. Според нейното описание става въпрос за мъж на около 25 години, с шапка и очила, който не бил добре облечен.
„Качва се пътник с билет Прага-Братислава. Спираме на почивка в град Бърно и този пътник, който пътува за Братислава, изчезва, няма го, не се връща в автобуса. Започва да мирише вътре в автобуса на бензин, на ацетон... На Будапеща на околовръстното спираме за почивка и отваряме багажниците да видим какво става. Питахме пътниците да не би някой да има нещо в сака и да се е разсипало, но всички казаха, че нямат такова нещо. Тогава извадихме един от саковете, който беше мокър, хвърлихме го на земята, а когато го отворихме, видяхме вътре какво има - бомба! Всички се разбягаха", обясни Петков.
Той обяви, позовавайки се на информация от унгарската полиция, че самоделното взривно устройство е било с голяма мощност. „Имали са късмет хората, че шишето с бензин се е разляло и е замирисало. Нашите служители прегледали багажа, видели мокрия сак, отворили го и видели бомбата, каза още Петков. - Не знам дали е открит човекът (качил сака). Задействани са институциите в Чехия, Словакия и Унгария. Взети са отпечатъци от рейса и бомбата."
Драгомир Петков каза, че транспортната му фирма разполага със седем автобуса. „Няма опция да се проверява багажът на пътниците, по европейските норми е така." Началникът на автогарата във Варна Веселин Михайлов пък каза, че този инцидент не е първият с превозно средство на същата фирма. „С два автобуса разполага фирмата. Преди месец имаше инцидент в Чехия, в Прага. Имаше палеж на автобуса, който още стои там и го разследват. Сега вървят с този. Втори инцидент в продължение на два месеца. Палежът се предполага, че е умишлен, сега е в процес на доказване. Криминалистите в Прага го разследват, но не мога да кажа", посочи Михайлов.
Бомбата е била поставена в обикновен пазарски сак, а вътре е имало бяла пластмасова туба като от течност за чистачки с кабели, омотани с черно тиксо, а към нея е имало и часовников механизъм. Мъжът, който е качил бомбата в автобуса, е бил видимо пиян.