15 души загинаха при експлозия във фабрика за взривни вещества в Горни Лом. Взривът става минута преди 17 часа в сряда. Първият сигнал на спешния телефон 112 е подаден 5 минути по-късно.

В 17:50 няколко пожарникари влизат в района на експлозията, въпреки че по преценката на всички специалисти това е било рисковано. Следват няколко часа на пълна неяснота. И липса на официална информация. За последно взрив се чува в 21:40 вечерта. Час и половина по-късно МВР решава в завода да не се влиза.

През цялата нощ заседава специално сформирания кризисен щаб.

На сутринта безпилотен самолет летя над мястото на експлозията. Малко по-късно в завода влязоха военна техника и специалисти. Около 11 часа станаха известни резултатите от този оглед. В 13 часа беше обявено, че няма оцелели.

Военни, пожарникари, лекари и психолози са от снощи на мястото на трагедията.

Още в сряда вечерта към мястото на инцидента идваха близки на хората, които са били на смяна във взривения цех. Хората търсеха информация за съдбата на своите близки. Но я получиха едва днес - след като специалисти с военна техника влязоха във взривения цех за боеприпаси или по-точно стигнаха до мястото, на което се е намирал. Сега там всичко е превърнато в пепел.

След огледа стана ясно, че експлозията е убила 12 души от работниците и трима от ръководството на цеха. Сред тях и синът на собственика му.

Работниците, които са били първа смяна в сряда, дават показания пред следователите. Предстои мащабно разследване на инцидента, което се следи лично от главния прокурор Сотир Цацаров.