Млада жена в Атланта може да загуби ръцете и краката си заради бактерия, която изяжда плътта й. Лекарите все още не са установили какво е причинило заболяването. Но надеждата на семейството й е в ръцете на българския специалист по инфекциозни болести доктор Цветан Василев, който от 14 години живее и работи в Атланта. "Обичам я повече отвсякога", казва пред болницата съпругът на Синди Дейвид Мартинез. Той е полицай в Атланта, но едва сдържа емоциите си. През последните две седмици е постоянно до болничното легло на жена си.

Бактерия, която се храни с плътта й, принуждава лекарите да отстранят хирургично мъртвата тъкан. "Имаме две деца. Синът ни е на пет години, а дъщеря ни на две. Женени сме от 13 години", казва той.

Надеждата на семейството за живота на жената е в ръцете на българския лекар Цветан Василев. Той е специалист по инфекциозни зарази и от болницата, където се лекува Синди, викат Василев за консултант в лечението на опасната болест. "Тази жена ще оцелее, но може би ще й отрежат двата крака и пръстите на ръцете", казва д-р Василев.

Според лекарите бактерията, която се храни с плътта й, е "некротизиращ фасциит" и често се появява от отворена рана. Но Мартинез обяснява, че лекарите все още не са установили как точно се е случило това със съпругата му. Това, което знае със сигурност, е, че в началото Синди започва да усеща болка в рамото. "Това е мистерия до момента. Не знаем. Тя не е имала никакви рани. Още в началото вкъщи, когато започна да я боли, погледнах откъде идва болката и не видях нищо. Това е притеснителното - не знам", притеснен е Дейвид.

Доктор Цветан Василев също няма обяснение откъде е тръгнала инфекцията. "Тази жена няма никаква отворена рана. Идва без никакви травми. И изведнъж за един ден трябваше да претърпи две операции и следващите дни имаше още няколко", разказва за изнендаващата болест докторът.

Синди и съпругът й Дейвид се срещат, когато са 20-годишни пехотинци. В момента семейството е ужасено, че може да загуби своята любяща майка и съпруга Синди. Мартинез си взема отпуск от полицейския участък, докато жена му се бори за живота си. "Все още имам две малки деца, които се нуждаят от баща си. Всички имаме нормален живот - сметки и работа, за които трябва да се грижим."

Бактерията, която причинява това заболяване, е всъщност доста често срещана, обяснява доктор Василев. "Тази

 бактерия причинява целулит

и миозит, което е инфекция на мускулите. Може да се разпространи от фарингит по кръвен път."

Доктор Василев казва, че за първи път болестта е описана по времето на гражданската война в САЩ и оттогава са наблюдавани повече от 500 случая. Няма начин за превенция или по-ранно диагностициране. "Не може да се предпазим. Но обикновено засяга хора, които имат диабет, които имат понишена имунна система или употребяват наркотици и след травма", разяснява Василев. "Описан е дори при хора, които правят упражнения във фитнеса и получават инфекцията."

Василев казва, че вижда по около 20 подобни случая на годината, но този на Синди е изключително краен.