С началото на учебната година много родители се двоумят на какъв спорт да запишат детето си. Американският футбол става все по-популярен и сред българите в Америка. Но статистиката сочи, че практикуването на този вид спорт може да доведе до фатални последици заради мозъчни сътресения, контузии и последващи проблеми - особено при играчи в гимназии.

Според ново проучване на неправителствената организация "Safe Kids Worldwide" 42% от децата в 7-и до 10-и клас са докладвали, че са скрили контузия, за да продължат да играят, а повече от половината признават, че са играли с травми, което може да доведе до по-сериозни здравословни последици в бъдеще - както физически, така и психически. Преди 2 години играч на "NFL" се самоуби в резултат на травма, получена по време на игра в миналото.

Но въпреки тези факти българите тренират този спорт. Александър Кенанов е състезател по американски фурбол в "Southern Nazarene University" в Тексас и казва, че обича спорта, въпреки че страда от травми постоянно. "Контузвал съм си ребрата, глезените, коленете, късал съм връзки на левия и десния крак. Общо взето, постоянно има някакви контузии, които те мъчат, но без тях не може. За щастие засега съм нямал сътресения", обяснява Кенанов.

За да избегнат точно такива опасности в ранна детска възраст, децата под 8 години не носят типичната екипировка от каска, кори за раменете и другите предпазни части, но тренират и по друг по-безопасен начин. "Това се нарича "флаг футбол", който е и основата на професионалния футбол. На тренировка или на състезание при него, вместо да има физически контакт между две деца или сблъсък или някаква друга контузия, шансът това да се случи е нулев, защото флагът на кръста, който носят децата, се дърпа от противниковия играч и се води за спрян играч", обяснява българският треньор по американски футбол на 7- и 8-годишни деца към предградието на Чикаго - Парк Ридж - Цветозар Стоилов.

Треньорите като него, които обучават малки деца, изкарват онлайн курсове, на които се обучават как да реагират при различни ситуации и в случаи на евентуални контузии и сътресения.

Въпреки това обаче според асоциацията на спортните рехабилитатори 58% от всички сътресения в спешното отделение са при деца от 8 до 13 години, а 46% са при юноши от 14 до 19 години. Тези, които са имали повече от едно сътресение, са почти 2 пъти по-предразположени да получат и второ.

"Нивото на инциденти и сътресения е почти равно при колежанските и гимназиалните играчи, като в гимназиите футболът е по-агресивен. По-важното, което открихме, е, че ако има сътресение, то е по-вероятно да се случи по време на състезания, а не на тренировки", обяснява Д-р Мики Колинс от департамента по спортна медицина към "University of Pittsburgh".

Дългосрочните ефекти от мозъчни сътресения включват проблеми с паметта, комуникацията, личностни промени, депресия, деменция, а в някои случаи и смърт. Поради опасностите от американския футбол в 41 щата има закон, който защитава спортуващите ученици, като сред тях е и Илинойс, където е съсредоточена най-голямата българска общност в Америка. Този закон обаче не обхваща тези деца, които играят извън училище. "Въпреки желанието на родителя детето да продължи да играе ние сме длъжни да го оставим на скамейката, докато срещата приключи и то бъде прегледано от съответното медицинско лице", казва треньорът Стоилов.