През първата нощ на метеорологичната пролет Юпитер и Венера ще изглеждат така, сякаш почти се допират една до друга на небето. Юпитер и Венера ще изглеждат изключително близки, въпреки че са на 600 млн. км. една от друга.

Феноменът, очакван вечерта в сряда, е известен като конюнкция - когато една планета изглежда близо до луна, звезда или друга планета. Отблясъците от Юпитер, най-голямата планета, и Венера, най-ярката планета, ще създадат впечатляващо сияние, съобщи НАСА.

Зрителите ще могат да видят и четири от най-ярките луни на Юпитер в сряда вечер, предаде Би Би Си. През последните няколко седмици планетите се приближават една към друга, но в действителност все още са на разстояние 600 млн. км. една от друга.

Конюнкциите стават често в нашата Слънчева система, защото "планетите обикалят около Слънцето в приблизително една и съща равнина - равнината на еклиптиката - и по този начин трасират сходни пътища през нашето небе", казаха от НАСА. Така че, въпреки че тези две планети се сближават често, без да имат "дълбоко астрономическо значение", според НАСА, "те са приятни за гледане".

Хората от цял свят могат да открият планетите в западното небе обикновено след залез слънце в зависимост от това, но проверете на място за конкретни часове. При ясно небе хората ще могат да видят съединението с невъоръжено око, но бинокълът или телескопът ще подобрят гледката. Тъй като планетите ще са ниско на хоризонта, намирането на място на хълм, без високи сгради, ще осигури отлична гледка.