Полицията в Перу направи изненадващо откритие, претърсвайки куриер, който попаднал в полезрението им, защото се държал като пиян на древен археологически обект в Пуно. В хладилната му чанта полицаите открили древна мумия, съобщи Би Би Си.

 По думите на куриера, той сложил останките в чантата, за да ги покаже на приятелите си. Човекът обясни, че държи "Хуанита", както е нарекъл мумията, в кутия в стаята си, до телевизора. Добави, че тя е била собственост на баща му, без да уточнява как е попаднала у него.

Експертите твърдят, че тялото е на възраст между 600 и 800 години и че е на възрастен мъж, а не на жена, както е предполагал мъжът. Предполага се, че мумифицираният мъж е бил на повече от 45 години и е бил висок 1,51 м.

Мумията е била увита в бинтове в ембрионално положение, което е характерно за много от предиспанските погребения в района. Мумифицирането е практикувано от различни култури в Перу преди пристигането на испанските конкистадори.

Някои мумии са били погребвани, докато други са били изнасяни и показвани по време на ключови фестивали. Полицията е иззела мумията, пренасяна в хладилната чанта, и я е предала на Министерството на културата на Перу, което се грижи за културното наследство на страната.

Мъжът, който я е пренасял, и двамата му приятели, които са на възраст между 23 и 26 години, са задържани и се разследват за евентуални престъпления срещу културното наследство на Перу.