Наскоро се срещнах с по-възрастни българи и се оказа, че те си нямат ни най-малка представа, че има такива кредитни карти, които връщат процент от изхарченото или че има различни промоции. Предполагам, че това важи и за доста други от нашето общество, много от които не ползват даже и кредитни карти. Мисля, че би било интересно, ако към вашите статии прибавите и някоя за атрактивните оферти при откриване на банкови сметки, изваждане на кредитни карти или отваряне на спестовни сметки.

Истината е, че след като съм бил свидетел на толкова много поражения, които достъпът до кредитните карти е причинил на хора и семейства, съветвам всеки да спре да използва кредитни карти. Причината е, че те предизвикват зависимост, която може да се окаже пагубна. Знам, че това е много крайно и разбирам, че някои от картите дават бонуси и допълнителни „залъгалки", за да прикоткат хората да ги ползват, но знам и другата страна и кой точно и с колко пот, сълзи и кръв плаща за тези награди, които много малък процент от хората прибират. Всичко е много добре калкулирано и това съм сигурен, че го знаят повечето читатели.

Понеже работим от доста време, знам, че вие сте много дисциплиниран и финансово подреден човек, който може отговорно да ползва тези „пластмасови пари" и да се възползва от техните бонуси. Но повечето хора трябва да извървят доста дълъг, дълъг път от правилни финансови навици, куп спестявания и инвестиции, където да се калят финансово и да добият строга финансова дисциплина, преди да използват тези картички. Аз лично също не използвам кредитни карти и не виждам причина някога да го правя дори при наличието на тези допълнителни стимуланти.

Тази индустрия, на която се крепи цялата икономика тук, се базира на алчност и използва липсата на финансова култура при повечето нормални и работещи хора, като ни дава достъп до вещи и удоволствия, които иначе не можем да си позволим да купим още сега в брой, но е възможно да ги получим с картата веднага. Но всичко се плаща с много лихви, стрес и неприятности. Тук е бездната, в която хората попадат, когато им е даден свободен достъп до кредит. Апетитът идва с яденето. Така ставаме роби на тази игра. Всичко идва оттам, че като общество все още не сме подготвени да използваме отговорно такива финансови инструменти.

Когато ни е даден достъп до кредит, повечето от нас го вземат, постъпвайки по този начин безотговорно. Това е огромна грешка и се наказва жестоко, но много малко компании искат да образоват хората как правилно да подредят финансовия си живот. Повечето искат само да продават продукти и услуги единствено и само с цел лична печалба.

Това е моето мнение. Поради тази причина никога няма да прочетете от мен статия за добрите страни на кредитните карти и ползите от тях. Все пак знам, че ме разбирате много добре. Вие сте обаче сред оня много малък процент от хората, които разбират опасностите от кредитите и ако се налага да ги ползват, го правят отговорно.

Затова за този момент предпочитам да се съсредоточа върху това как да изградим правилно основата си с лични спестявания, опазвайки доходите си, изплащане на заеми възможно най-бързо, с най-малко пари и правилно инвестиране.

Знам, че някои от читателите биха имали различна гледна точка и контрааргументи и това е прекрасно, щом тези аргументи са във ваша полза съобразно финансовата ситуация на домакинството ви. В написаното по-горе заемам позицията на потребител, финансов съветник и човек, който е станал свидетел на стотици тъжни ситуации в живота на много хора като резултат на свободния достъп до кредит в Америка.

Ако имате приятели, които са изправени пред същите тези финансови лабиринти и правят същите грешки, както много от моите клиенти, преди да се запозная с тях, моля споделете тази статия с тях. Моята работа е да ви показвам различните начини, по които да се справяте с тези финансови препятствия във вашия живот, а вашата е да помагате на другите около вас с нещата, които научавате от статии като тази.

При въпроси ползвайте директния ми телефон (224) 522-2413 или електронната ми поща - [email protected].