Продължение от миналия брой

Има друг вид инспекция, който отчита нивото на радон в къщата (това е натурален безцветен, без мирис и вкус радиоактивен газ, който се изпарява чрез земните пластове и се натрупва в концентрация, която може да надвиши тази на нормалните норми, приети да бъдат под 4 picoCuries на литър (pCi/L) и да стане причина за рак на белите дробове. Според Американската белодробна асоциация това е втората причина за този тип рак след тютунопушенето).

Друг вид инспекция е тази, която отчита наличието на оловна боя. За съжаление и в Америка, както и в много други страни по света, такъв тип боя е използвана преди години в почти всяка индустрия. От 1978 година тя е забранена, но имоти, които са строени до това време, е приемливо да се смята, че са били третирани с такава боя. Има тестове, които се правят, за да се установи наличието й. Не забравяйте, че без значение какъв проблем може да намерите с потенциалния ви нов дом, за всяко едно от нещата има начин да бъде оправено.

Оттук вие може да решите дали да продължите напред, или да се откажете. Не забравяйте, че инспекцията трябва да е направена единствено и само от лицензиран инспектор, за да има тежест в сделката. Това, че вие или някой ваш приятел, когото познавате, е добър в строителната работа и разбира от много неща, не го прави в очите на който и да е от страната на продавачите компетентен, а и няма да искат и да ви обърнат никакво внимание на това, което изисквате от тях, ако не е направено по начина, по който трябва да бъде.

8. Преди всичко имате нужда от адвокат.

Няма как да направите каквото и да било без адвокат на ваша страна, който да специализира в света на недвижимите имоти. Умишлено споменах „светът", защото това е много специфична материя и не всички адвокати са компетентни, за да са успешни. Както и не бихте искали да наемете адвокат по недвижими имоти например, за да ви представлява пред бракоразводно дело.

Не забравяйте - това е може би най-голямата ви покупка, която някога ще направите (за повечето от вас), така че моят съвет е да работите само и единствено с адвокати, на които може да се доверите изцяло. Недвижимите имоти са специфични и необходимостта от адвокат, който да е експерт в тази сфера, е неизбежна. Адвокатът е този, който ще огледа договора, ще направи необходимите постъпки към отсрещната страна и ще защитава интересите ви, както и ще предпази капарото, което ще трябва да заплатите, за да не го загубите.

9. Вашият ипотечен заем е поредната стъпка.

Вече сме направили инспекция, адвокатът е одобрил условията и вторичната договорка, ако има такава след инспекционния период, и сега е време да вземете така чакания заем. Банковата институция, която вече ви е издала преквалифиционното писмо, за което споменах в предния брой, е въвлечена от момента в който вече сте „под договор". Това ще бъде най-дългият период от всички до сега от началото на процеса. Банката ще прави нейните си проверки, свързани с вашето работно място и доходите ви, ще поръча на оценител да дойде да оцени имота, за да има ясна представа дали парите, които евентуално ще ви даде, си заслужават жилището, което ще купувате. Тя определя това, като не само взема предвид наскоро продадените такива в непосредствена близост жилища, но и това колко близки са те по размер и по обновеност. Всичко това, включително и някои други детайли, банката ще разгледа и ще даде становище дали е решила да ви даде така чакания заем или не. Ако банката реши, че вие отговаряте на всичките й условия, и ако имотът е оценен на сумата, посочена в договора, тя ще ви даде т.нар. зелена светлина или сlear to close. Това е моментът, който сте чакали, за да определите точния ден и час на сделката. Адвокатите на двете страни ще се погрижат за това.

10. Денят на сделката.

или т.нар. сlosing е последният ден, в който ще трябва да се притеснявате за каквото и да е било. По принцип има шансове нещо да се обърка и в този ден, но вероятността е много малка. Ако питате колко време ще ви отнеме, за да приключи сделката и вие да сте поредният горд новодомец, ще ви споделя, че съм имала сделки, които са приключвали за 30 минути, и такива, които са отнемали до 5 часа. Така че не правете планове. Отделете половин ден или си вземете ден отпуск, защото това е много важна и огромна стъпка във вашия живот, която си заслужава да й отделите подобаващо време. Така че, след като сте подписали тонове хартия и парите са прехвърлени, следващата и последна стъпка е да вземете ключовете за новия ви дом и да започнете с проектите, за които толкова много сте мечтали.

Ако вие или ваши близки въпреки трите подробни статии от последните броеве на BG VOICE имате въпроси от света на недвижимите имоти, не се колебайте да ме потърсите. Консултацията е винаги безплатна.