С падането на лихвените проценти през последните години и особено когато знаем, че рано или късно отново ще се вдигнат, много от нас чувстват, че трябва да насочат усилията и вниманието си към закупуването на собствено жилище, за да се приближат по-близко до Американската мечта. Но както и да погледнем тази важна крачка в живота ни, и дори благоприятните условия, които пазарът на имоти ни предоставя в момента, ще можем да извлечем максимума от тази ситуация само ако изберем най-правилния подход като потребители. Целта на статията ми днес (която ще бъде продължена и другата седмица) е да ви предпазя от най-често срещаните ,,подводни камъни" и грешки, които хората допускат.

1. Не купувайте жилище, ако планирате да се местите скоро

Ако живеете под наем, може би изпитвате остра болка в сърцето, когато пишете този така болезнен за всеки от нас чек в началото на месеца, с който покривате наема си и който никога няма да можете да си върнете под никаква форма в бъдеще. Но в същото време не се поддавайте на емоции и не предприемайте сериозни крачки към закупуването на имот, преди да сте абсолютно сигурни, че сте намерили правилното място за живот за вас и евентуално за децата ви. И особено, ако не планирате да живеете поне 5 години в евентуалното жилище, което искате да закупите. Много от хората, с които съм работил през годините, имат лошия навик, подбуден от емоции, да прибързват с покупката на жилище, без да са се замислили къде смятат в крайна сметка да живеят. Част от тях пък разчитат, че ако случайно им хрумне да се преместят, ще могат да отдадат имота под наем. Най-често и в двата случая губят пари и си навличат главоболия.

Какво да направите? Преди да подпишете документите за закупуване на имот, в който планирате да живеете, проверете как вървят средностатистическите цени на наемите в тази местност и дали ще е възможно, в случай че ви се наложи да го отдадете под наем, да покривате поне плащането на заема, който сте взели от банката. Ако отговорът на този въпрос е отрицателен или не сте напълно сигурни, моят съвет е да продължавате поне за момента да живеете под наем и да търсите по-добри алтернативи.

2. Не жертвайте бюджета си

Купуването на жилище много често може да ви подмами да жертвате други приоритети в живота си и да се ,,унесете" в сладките приказки на агентите, които сякаш се опитват да ви намерят по-хубаво и по-хубаво предложение. Но то пък почти винаги вдига мизата на това, което всъщност сте в състояние да платите. В много от случаите за допълнителните $10-15 хиляди ще можете да имате обновени кухненски шкафчета и дори малък кът за домашен офис, за който винаги сте мечтали. Бъдете внимателни с това, защото повечето от хората, които изпадат в беда, изчисляват във времето задаващите им се плащания по заема и данъците на имот върху сегашните си доходи и дори разтягат бюджета си, лишавайки се от други неща, които досега са правили и ползвали, за да си позволят новия дом. Приемайки тази тактика, поставяте бъдещето си на карта, ако случайно доходите ви намалеят с течение на времето, което е много вероятно, особено в днешната нестабилна икономическа ситуация.

Какво да направите? Преди да започнете дори да обикаляте къщи и апартаменти с надеждата да намерите нещо като за вас, в което да инвестирате голяма част от спестяванията си, отидете и подайте молба да бъдете одобрени за заем. Непременно вижте параметрите, които ви се предлагат от различните банки, и на базата на какъв лихвен процент и каква сума на заема ще можете да си позволите. След като вече сте си направили сметката, ще знаете докъде стигат възможностите ви. А и брокерите ще гледат на вас с по-добро око като на сериозен и образован купувач. Не забравяйте, че работата на банката е да ви даде колкото се може по-голям заем, по който, разбира се, ще платите повече лихви. Така че моят съвет е да намалите с поне 20% предложената сума.

3. Не пренебрегвайте допълнителните задължения, които ви очакват

Покупката на жилище не просто заменя наема с изплащането на заем. Заедно с него идват разходи по поддръжката на имота, данъчни задължения, които растат всяка година и ще натежават повече и повече на бюджета ви. Затова, преди да подпишете каквото и да било, пресметнете и бъдещите си разходи. Така ще прецените дали общата сума няма да излезе двойна на това, което плащате в момента.

Какво да направите? Разпитайте близки хора, които вече са минали по този път, колко средно им излизат всички допълнителни плащания над вноските по заема. След това прибавете 1% от стойността на имота за годишна поддръжка. После сложете и сумите по ,,closing", които средно на жилище от $200,000 са около $3,700 и на които ще дължите лихви, ако не ги платите в брой.