Продължение от миналия брой

Грешка 3: Наех страхотен нов финансов съветник и с него със сигурност ще победим пазара!

ГРЕШНА НАГЛАСА: Ако постоянно следим пазара и сменяме фондовете и акциите, в които сме инвестирали, с нови такива - то със сигурност ние ще можем да направим повече пари.

ПРАВИЛНО ОБЯСНЕНИЕ: Постоянната промяна на акциите и фондовете във вашата инвестиция не е нещо, с което трябва да се гордеете. Обратно на това, което мислят много инвеститори - особено начинаещите такива - държането на една солидна стратегия, подплатена с правилните финансови инструменти е най-важна в дългосрочен план. Аз лично не съм фен на постоянни промени на фондове и допълнение на нови към инвестициите на моите клиенти. Ако правя такива промени, рядко това може да е повече от веднъж годишно, и то само в случай на крещяща нужда.

Основната ми цел, когато работя с нов клиент, е да изградя отличен портфейл с фондове, базирани на възрастта и целите на клиента, и да ги оставя да си вършат работата по най-добрия начин за годините напред. Това не означава обаче, че не ги наблюдавам през това време - тъкмо обратното, но се въздържам от промени, освен ако алтернативата е много по-добра. Търпението и постоянството е ключът към успеха, а не състезанието с пазара или със съседа до нас.

Когато се инвестира, трябва да мислим за две неща - защита и нападение, и да балансираме правилно между двете звена според хоризонта, който ни остава, преди да използваме инвестицията.

Един опитен инвеститор би казал така: „След като наех професионалист да подготви правилно портфолио за мен и за семейството ми, бих искал да знам поне малко от това, което той знае, и когато правим промени, бих искал да знам логиката им. Това ще ми даде спокойствие и с течение на годините ще трябва по-малко да се занимавам с тези пари, за да мога обръщам повече внимание на семейството си."

Грешка 4: Инвестициите ми са разпределени много добре, щом вече имам взаимен фонд, който е огледален образ на 500-те най-добри компании в Америка и индекса, който ги наблюдава.

ГРЕШНА НАГЛАСА: Инвестирането в много компании ме прави автоматично „добре позициониран".

ПРАВИЛНО ОБЯСНЕНИЕ: Ако имаме фонд, който е огледален образ на най-големите 500 компании в Америка, и индекса, който ги следи - S&P 500, това не е никак лошо начало. Със сигурност е по-добре от това да инвестираме в една или няколко компании. Но това съвсем не е и заключителната фаза на нашата стратегия.

За да можем да кажем, че сме напълно разпределени и сме позиционирани така, че да намалим риска в дългосрочен план, трябва да обърнем внимание и на няколко други финансови инструмента, които е хубаво да имаме под ръка. Това биха били корпоративните и правителствените ценни книжа; фондове с международни компании, регистрирани и опериращи в различни части на света, и много други инструменти.

Нека вземем предвид, че дори и тук, на национално ниво, индексът S&P 500 е създаден само от най-големите компании, които понякога са по-тромави като растеж. Можем да добавим такива фондове със средно големи и малки компании, които могат да ни помогнат в дългосрочен план, когато някои от тях няма вече да са така малки, а ще са показали развитие напред, което за нас значи повече дивиденти и печалби.

Всеки опитен инвеститор би помислил следното: След като вече инвестирам във фонд с 500-те най-големи компании, нека да видим как мога да намаля риска и да увелича постоянния дивидент в дългосрочен план. Отгоре на това съм сигурен, че има малки компании, които ще отбележат добър растеж в близко бъдеще, и ще се радвам да имам и някои от тях в моите активи."

Грешка 5: Браво на мен! Днес направих $1,000 чрез моите инвестиции на пазара.

ГРЕШНА НАГЛАСА: Аз правя пари, когато стойността на моите инвестиции расте, и губя пари, когато тяхната моментна стойност пада.

ПРАВИЛНО ОБЯСНЕНИЕ: Ако стойността на инвестициите ни пада само на хартия, то тогава нищо не сме загубили. Това важи и за растежа по абсолютно същия начин. Нищо не е крайно, докато не натиснем бутона за продажба. Тогава вече можем да разберем дали сме спечелили, или сме загубили.

Затова аз често съветвам моите клиенти да не се притесняват за моментното състояние на пазара и техните инвестиции там. Стоковата борса върви нагоре и надолу всеки Божи ден и това е част от живота, която ние не можем да контролираме. Единственото нещо, което можем да контролираме, са нашите действия и нашето позициониране на пазара през различните етапи на растеж и спад. По този начин контролираме риска. Опитен инвеститор би казал следното: „Виждам, че стойността на инвестициите ми се е покачила с $1,000 днес и това е знак, че днес стоковата борса е имала добър ден. Но за момента това на мен не ми влияе много, защото не смятам да продавам и да използвам парите си в следващите няколко години."