Нашите деца вече растат и са на възраст, в която имаме повече разходи около тях. И се питам - правилно ли е да започнем да им обясняваме как работят парите и да им помогнем малко по малко да започнат да боравят с тях по един отговорен начин? К. П. от Лекуд, Илинойс

В практиката си през последните почти 9 години съм видял различни случаи. Има семейства, които при много прозрачен начин обясняват на своите деца как да боравят с пари. Всеки път, когато семейството подготвя своя бюджет, го прави в присъствието на всички членове на семейството, включително и на децата. Това е много честа практика при хората, израсли в Америка, особено тези, които имат много добри финансови възможности или се занимават със собствен бизнес.

Един от моите клиенти, на когото помагам основно с пенсионни осигуровки, е 35-годишен и има син само на 8 годинки. Това обаче не го спира да му обяснява откъде идва всеки долар в банковата му сметка и къде точно отива, след като се разпредели между инвестициите, спестяванията, разходите и дълговете месец подир месец. По мое лично мнение това е много полезно за децата, защото от ранна възраст се учат да вземат отговорни и интелигентни финансови решения, които в по-късен етап от техния живот ще са от основно значение за тяхното финансово бъдеще.

От друга страна, има много родители, които не искат да говорят за пари със своите деца и избягват тази тема по всякакъв възможен начин. Причината, която изтъкват, е, че не искат да натоварват децата си от ранна детска възраст и предпочитат да ги оставят на спокойствие да играят видеоигри или да прекарват времето си с други деца. Аз принципно смятам, че този подход не е много правилен, защото осакатява, ако мога така да се изразя, детето от едно по-добре развито мислене и адекватна преценка на заобикалящия го свят. Това започва да си проличава още от тийнейджърските им години и най-вече атрофира техните навици по-късно като възрастни.

Според мен много от родителите чувстват, че парите са нещо лошо, което не е тема, която трябва да се дискутира с децата. Те искат да ги предпазят колкото е възможно по-дълго от тези ,,страданията", защото мислят, че парите причиняват само неприятности. Проблемът на повечето хора е, че свързват парите със страдание, понеже обикновено те са все недостатъчно за семейния бюджет, а и парите именно отличават богатите от бедните. Ето защо богатите нямат търпение да започнат да учат децата си как да боравят с парите, защото осъзнават, че рано или късно това ще е наложително в техния живот. Хората, които имат пари, имат и уважение към тях и ги зачитат, затова те не биха оставили състоянието, което са натрупали, да попадне в ръцете на техните наследници, ако не са им изградили същия респект и уважение към този важен ресурс за съществуване. Така че конкретният отговор на вашия въпрос е - да, трябва да учим децата си не само как работят парите, а как ги изкарваме и къде ги влагаме ние самите.

Въпросът ми е свързан с пенсионната програма 401k. Вече съм на 60 години и приближавам пенсионирането. Попитах за всички документи за 401К от работодателя си и разбрах, че за всеки $1, които спестявам, моят работодател ми дава 75 цента и след това парите се инвестират във фондове. Аз не разбирам много от фондове, а и те са много и не знам кой да избера, затова ми трябва помощ. Другото, което пише, е, че съм на ,,100% vested" в този план след 5 години, което не знам точно какво значи. - В. П. от Чикаго, Илинойс

По принцип винаги когато има ,,employer match" (добавка на пари от вашия работодател към пенсионния ви план), е нещо много позитивно и ще ви помогне да умножите парите си по-бързо и ефискасно. Във вашия случай за всеки $1, който спестите, ще получите 75% възвръщаемост автоматично във вид на пари, които работодателят ви ще заделя за вас. Като допълнение на това - когато заедно изберем правилните фондове, в които да инвестираме тези пари, ще имаме и сравнително добра възвръщаемост от страна на пазара. Така с течение на времето печалбите ви ще идват от две места - пазарната икономика и дивидентите, които тя ще ви донесе чрез фондовете, с които участвате в нея, и работодателя ви, който също поема отговорност за вашето по-добро бъдеще. Единственото, за което трябва да внимавате, е този елемент ,,100% vested" след 5 години. Това е нещо, което много хора пропускат да разберат. А то е, че ще получите пълната сума на парите, които работодателят ви заделя, само ако работите поне още 5 години в същата компания. Ако напуснете по-рано, ще вземете само тези 75 цента за всеки долар, който вие сте спестили през годините. Компаниите правят това, за да могат да задържат добрите си и лоялни работници за по-дълъг период. Като цяло вашата ситуация е много интересна, защото вие вече сте на 60 години, а 401К ви дава възможност да използвате парите, събрани там, след 59.5-годишна възраст. Бъдете внимателни, защото ако не работите за компанията, която ви предоставя пенсионния план, или ако решите да изтеглите част от тези пари, ще бъдете санкционирани с данъци и 10% наказание за преждевременно използване на пенсионния ви план.