Нужно ли е да се консултирам с финансов съветник като вас, или е по-добре да продължавам да управлявам парите си, които съм спестил и инвестирал досега, сам? - Т. Т. от Пасадена, Калифорния

Здравейте и привет на слънчева Калифорния от вече затоплящото се Чикаго! Казано по най-разбираем начин - всичко зависи напълно от вашето ниво на комфорт и увереност, когато се отнася до парите ви, и колко добре смятате, че се справяте и ще се справяте в бъдеще без помощта на професионалист в сферата на финансите. Но все пак си задайте следните въпроси:

-          Доволен ли съм от резултатите, които имам в момента?

-          Възможно ли е да съществуват и по-добри алтернативи, за които нямам пълната информация?

-          Искам ли да имам по-прясна информация за това, което се случва на пазара и в икономиката, или това, което имам в момента, е достатъчно за мен?

-          Бих ли искал да заплатя за услугите на съветник, ако това ще увеличи значително шансовете ми за растеж на моите инвестиции в краткосрочен и дългосрочен план?

-          Мога ли да се доверя на специалист, когато става въпрос за моите пари?

Нека първо обърнем внимание на едно от най-важните звена на пенсионното планиране - инвестирането. Ако имате едно приемливо и добро - по вашите лични стандарти - разбиране за това как да подредите и променяте позициите на фондовете, включително съотношението между акции и ценни книжа в тях, то това би било напълно достатъчно, за да можете сам да изградите едно печелившо портфолио. Проблемът обаче в много от случаите идва оттам, че ако объркате в неподходящ момент някои от величините, може да се окаже, че когато стане време да се пенсионирате и да използвате парите си, ще сте загубили повече пари (и нерви) с течение на времето, отколкото сте спечелили. 

Наскоро беше направено проучване между 425 хиляди души, които са участвали в пенсионно-спестовни сметки в периода от 2006 до 2010 година и резултатите показаха, че средностатистически разликата между хората, които са спестявали сами, спрямо хората, които са използвали услугите на финансов съветник, е с 3% по-голяма възвръщаемост в полза на втората група хора дори след като са извадени всички удръжки и такси за указаната помощ и съвети от специалистите. 

Една от причините за това разминаване в резултатите е, че инвеститорите, които са играли сами с парите си, имат тенденцията да са в двете крайности: твърде консервативни или твърде агресивни в действията си. Емоциите също са изиграли своята роля и като пример за това са действията на много от ,,самостоятелните инвеститори", които са дръпнали голяма част от парите си по време на рецесията и спада на пазара през 2008 година. В резултат на това през 2009-а тяхната възвръщаемост е значително по-ниска от хората, използвали помощ от финансови съветници. Още по-интересното е, че аз лично наблюдавах паника у много инвеститори, които отказваха професионална помощ преди 2008 година и след като рецесията беше намалила значително сумите в спестяванията им, тичаха към офиса ми с надежда да мога да направя чудо и да извадя магическа пръчка, с която да променя драстично ситуацията им, но уви! - това невинаги е възможно. Промените и стратегиите се правят, когато има визия за развитието на пазара и нуждите на клиента преди още да започнат неминуемите сътресения, за да може да се реагира адекватно. 

Аз винаги казвам на клиентите си, че парите се правят само и единствено с една много добра стратегия, която да се вкара в действие, когато пазарът върви надолу, а не когато върви нагоре. Всеки може да ви помогне да направите пари, когато условията са благоприятни за това, както е в момента. Истинският въпрос обаче е как да продължаваме да правим пари и да намалим до минимум риска от загубите в трудните времена и неблагоприятните условия. Единственият начин е да имате стратегия и предварителна подготовка за това, което в по-голяма част от случаите се постига с помощта на специалист. 

 

БЕЗПЛАТЕН СЕМИНАР: На 14 май, събота, от 12 часа следобед ще се проведе финансов семинар на тема ,,Седемте основни правила на забогатяването", който ще продължи точно един час. Тази среща ще ви даде възможност да зададете въпросите, които имате, към Ангел Сапунджиев по темата или по друга, която ви вълнува, относно парите. Семинарът ще се проведе само ако до 12 май, четвъртък, са резервирани всички 30 места. Записването става на посочения по-долу телефон за връзка с лектора.