Продължение от миналия брой

  1. Заздравете спестовния си акаунт
Разликата между финансова катастрофа и просто финансово неудобство е това колко пари имате заделени настрана в случай на нужда. Едно от основните изисквания е в нашия спестовен акаунт да има най-малко три месеца от нашите текущи разходи и тези спестявания да са на разположение във всеки един момент, в случай че колата ни се нуждае от ремонт или дори по-лошо, ако станете нетрудоспособни или безработни за определен период от време. Идеалният начин да направим това е, като започнем да плащаме на себе си поне 10% от всичко, което заработваме. Най-добрият подход в тази ситуация е да калкулираме определения процент (поне 10%) от всеки чек, който получаваме, и да го внесем в отделна сметка от тази, с която се разплащаме. Аз лично използвам фонд, който е много нискоагресивен и дава малък растеж независимо от състоянието на пазара, но пък е с директен достъп до парите във всеки един момент. Направил съм така, че от всеки чек, който бих получил, да се заделят 20% и да се насочват към този акаунт, преди дори да съм ги докоснал.  Това е, което съветвам моите клиенти, когато става дума за кратко- и средносрочни спестявания. Следвайки тази стратегия, вие ще имате възможност да натрупате повече спестявания за по-кратък период от време и това ще намали драстично стреса в живота ви, като стойността на тази сметка нараства с течение на времето и ви дава усещане за по-голяма финансова сигурност в случай на нужда.
  1. Защитете хората, които обичате, от внезапна финансова катастрофа
Едно от най-важните неща, които трябва да се правят всяка година, е нов годишен преглед на животозастрахователните полици. Последните статистически данни на LIMRA за 2018 година показват, че 44% от хората в САЩ не са застраховани и търсят начин да защитят любимите си хора със застраховка „Живот“. Сега аз наистина се надявам, че никога няма да ви се налага да използвате вашата застраховка „Живот“, но строго ви съветвам да обърнете сериозно внимание на тази защитна стратегия. И ако вече разполагате с нея, кога беше последният път, когато сте отворили вашите документи и сте проверили условията на вашата полица? Нали за това плащате всеки месец? Най-малко би трябвало поне да искате да знаете за какво отиват вашите трудно заработени пари всеки месец, когато правите вноската си, и ако имате нужда от помощ да разберете как точно работят тези застраховки, чувствайте се свободни да се свържете с мен и да спрете до моя офис, за да прочетем внимателно какво пише във вашата полица. През последния месец имах удоволствието да помогна на няколко семейства, които бяха закупили грешен вид полица за техните нужди, но те самите не знаеха точно за какво плащат или пък си мислеха, че е спестовен фонд за пенсиониране. Запомнете – застраховката „Живот“ не е спестовен акаунт, никога не е била и никога няма да бъде! Ако някой се опитва да ви убеди в обратното, бягайте колкото се може по надалеч веднага! Същото се отнася и за полиците за деца “Gerber”, които се продават като спестовни сметки за колеж – и това е далеч от истината. Това са чисто и просто застраховки, ненужни за тази фаза от живота на вашите деца и пълни с излишни такси и наказания, които в края на деня нямат никаква спестовна стойност.
  1. Имайте ясна представа за разликата между „нужди“ и „прищевки“
Ако сте имали трудности с това през изминалата година, най-вероятно вече сте научили урока си. Нека премахнем някои "прищевки" от списъка ни с “нужди” и да фокусираме вниманието си върху заделянето на повече пари в инвестиционни фондове и спестовни акаунти. Истината е, че повечето от нашите желания се базират на базата на "състезанието" и конкуренцията със съседите и приятелите ни, но нека сме честни и признаем все пак, че този "конкурс по пазаруване" не е една от пътеките към финансов успех. Вместо това нека се съсредоточим и да се придържаме към плана си и тъкмо защото нашият съсед има хубава нова лъскава кола пред гаража си, не означава, че семейството му има нужната сигурност от гледна точка на спестяванията си или нужната застраховка за адекватна сигурност и защита в случай на нужда. Ако ние не сме отговорни за семействата, които сме създали, кой би трябвало да бъде отговорен за хората, които обичаме? Надявам се информацията, която ви представих днес, да ви бъде полезна и ако е така, моля, споделете я с хора, които мислите, че ще се възползват по най-добрия начин от нея. Това е от мен за днес. Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис. И не забравяйте да се усмихвате! :)