Здравей, Ангел! Въпросът ми, който искам да ти задам, е свързан с кредитните карти. През последните 6 месеца бях отворил две кредитни карти, които бях използвал с баланс не по-голям от $500 на всяка една от тях и преди няколко дни имах възможността да ги изплатя и след това направо се обадих на компаниите, които ги бяха издали, и ги затворих напълно. Впоследствие, като говорих с мои познати за това, което съм направил като цяло, те ми казаха, че това със сигурност ще рефлектира на кредитната ми история и не е било правилно. Вярно ли е това и трябвало ли е да ги оставя отворени, след като изплатих балансите? - П. П. от Елгин, Илинойс

Това е много интересен въпрос, който ми е задаван доста често, особено от хора, които се страхуват да използват кредитните си карти и не се чувстват комфортно, когато дължат нещо на тях, което е похвално все пак. Истината е, че това би могло да има някакъв негативен ефект върху кредитната ви история, но това не значи, че ще я афектира със сигурност, просто съществува такава възможност.

Формулата е доста комплексна и от информацията, която сте ми представили дотук, не мога да направя генерално заключение. Нека да приемем, че имате и други кредитни карти и заеми, като например заем за къща или кола, които в момента изплащате и не сте изпускали плащания или сте забавяли такива, всичко би трябвало да е наред дори след тези две затворени кредитни линии. В случай че има някакви отнети точки от кредитната ви история, то те биха били много малко и почти незабележими.

Ако приемем пък, че тези две кредитни карти са били единствените ви заеми и кредитни линии, до които сте имали достъп, то тогава това наистина може да окаже по-големи вреди за кредитната ви история. Но, разбира се, това в никакъв случай не е фатално и не би представлявало голям проблем за вас, когато се опитате да вземете нов заем или кредитна карта. Този вариант би бил присъщ за човек, който има много крехка или нова кредитна история, която така или иначе ще претърпи метаморфози с течение на времето и малки "бръчки" като тази могат да се изгладят лесно с течение на времето.

Здравейте, Ангел! В момента съм на 53 години и си търся подходящо място, където да прехвърля парите си от предишно 401К, за да могат да работят още на пазара, преди да се пенсионирам на пълната пенсионна възраст от 67 г. Двете опции, за които четох и виждам като добри алтернативи, са взаимните фондове в Traditional IRA и фондове, които са в друг вид програма, която се казва Variable Annuity. Може ли да ми обясните каква точно е разликата в двете програми? - С. В. от Адисон, Илинойс

Страхотен въпрос! Благодаря ви за това, че сте посочили доста информация за вас, което ми помага да ви дам по-добър съвет и отговор на въпроса ви. Като цяло във вашият случай трябва да прецените дали искате да имате гарантирани фондове, които да ви гарантират определен процент възвръщаемост всяка година, докато се пенсионирате и дори след това. Предполагам, че ситуацията при вас е, както и при повечето хора, с които съм работил като клиенти, че искат да имат тези гаранции и това е постижимо само ако се използва стратегията, наречена Variable Annuity. Това обаче не означава, че няма да можем да използваме и Traditional IRA, а точно обратното, то се поставя като част от това Variable Annuity, за да се избегнат данъците на натрупаните досега пари във вашето 401К.

Когато използвате програма като Variable Annuity, вие пак инвестирате във взаимни фондове, но в много от случаите те са предварително групирани, така че да осигуряват по-добра възвращаемост и в същото време да ограничат риска на инвестицията чрез гаранциите, които дават на парите, които сте вложили. Пример за това е, че този вид програма ви дава много различни опции, които могат да се добавят по всяко време към нея, които да гарантират, че ако пазарът падне за известно време и нещо - недай си Боже - се случи с човека, който инвестира там, то тези, които остават след него, ще получат поне това, което е било инвестирано, и нито стотинка по-малко.

Другото, което прави тази стратегия така интересна и атрактивна за хората след 50-годишна възраст, е гаранциите, които се дават за дългосрочно инвестиране и използването и като пенсионен фонд. Истината обаче е, че ако искате да инвестирате в такъв вид програма, то вие трябва да прехвърлите поне $20,000 в нея, защото всички гаранции и допълнителни услуги, прикрепени към всяко Variable Annuity, вдигат разходите на инвеститора към този вид план, без истински да допринасят за големи печалби поради малкия начален капитал. Знам, че много от тези неща звучат малко сложно и непознато за много хора, но аз с удоволствие бих обяснил в подробности на всеки, който има желание да разбере тънкостите и детайлите по тези модерни стратегии.