Нужно ли е да се консултирам с финансов съветник като вас, или е по-добре да продължавам да управлявам парите си, които съм спестил и инвестирал досега, сам? Т. Т. от Пасадена, Калифорния
Казано по най-разбираем начин, всичко зависи напълно от вашето ниво на комфорт и увереност по отношение на парите, а също и колко добре смятате, че се справяте и ще се справяте в бъдеще без помощта на професионалист в сферата на финансите. Нека първо обърнем внимание на едно от най-важните звена на пенсионното планиране – инвестирането. Ако имате приемливо по вашите лични стандарти разбиране за това как да подредите и променяте позициите на фондовете, включително съотношението между акции и ценни книжа в тях, то това би било напълно достатъчно, за да можете сами да изградите печелившо портфолио. Проблемът обаче идва оттам, че ако объркате някои от величините, може да се окаже, че когато стане време да се пенсионирате, ще сте загубили повече пари (и нерви), отколкото сте спечелили.
Наскоро беше направено проучване между 425 хиляди души, които са участвали в пенсионноспестовни сметки в периода от 2006-а до 2010 година (време на резки амплитуди на пазара). Резултатите показаха, че средностатистически разликата между хората, които са спестявали сами, спрямо хората, които са използвали услугите на финансов съветник, е 3% по-голяма възвръщаемост в полза на втората група хора дори след като са извадени всички удръжки и такси за указаната помощ и съвети от специалистите. Една от причините за това разминаване в резултатите е, че инвеститорите, които са играли сами с парите си, имат тенденцията да са в двете крайности: твърде консервативни или твърде агресивни в действията си. Емоциите също са изиграли своята роля и като пример за това са действията на много от „самостоятелните инвеститори", които са дръпнали голяма част от парите си по време на рецесията и спада на пазара през 2008 година. В резултат през 2009-а тяхната възвръщаемост е значително по-ниска от хората, използвали помощта на финансови съветници. Винаги казвам на клиентите си, че парите на пазара се правят само и единствено с много добра стратегия, която се вкарва в действие, когато пазарът върви надолу, а не когато е поел нагоре.

По какъв начин да разбера колко трябва да спестявам и къде да спестявам? В последно време изпитвам страхотни затруднения с плащането на сметките си, а работя постоянно, както и съпругът ми, но сякаш не можем да се справим с този въпрос. Бих искала ефикасен съвет от вас. - П.К. от Уилинг, Илинойс
Искам да поясня атмосферата и мястото, където ми бе зададен този въпрос, за да добиете малко представа за предисторията. Въпросната дама, която не е българка, ме срещна случайно, докато чаках на опашка в офиса на Администрацията за социално осигуряване в Маунт Проспект, Илинойс, и докато чакахме, ме попита с какво се занимавам. Разговорът ни продължи няколко минутки, но причината, поради която пояснявам това, е, че искам да знаете, че няма нищо срамно да се задават въпроси, защото съм сигурен, че много от вас имат питания и се срамуват да се обадят или да ми пишат. Най-ефикасният начин да се добие представа какво влиза и какво излиза от финансовата ни къща е, когато има един строго определен бюджет, който да се спазва изключително строго. Отделете по един или най-много два часа на седмица за парични дискусии със съпруга/та си – от доход до пълен списък на разходите. Много от двойките и хората като цяло живеят в постоянен стрес, свързан с пари и сметки, защото просто имат лоши навици при боравенето с тях. Тази липса на финансова дисциплина води до притеснения от неизвестното.
Следващата стъпка е да премахнем „излишната мазнина" от бюджета и да започнем да плащаме първо на себе си. Много често се впускаме в покупки на неща, които са ни напълно излишни, и дори опираме дотам, че теглим кредити, които са пагубни за финансовото ни здраве. А трябва да сме напълно наясно докъде се простира бюджетът ни за неща, които са ни необходими, и за излишни „прищявки", които го натоварват. Напипвайки тази тънка линия, можем да си направим сметка колко точно можем да отделим и да платим на себе си тази седмица или този месец. Най-лесният начин да „платите на себе си" е да отидете в институцията, в която държите парите си, и да си отворите спестовна сметка, в която на дадена дата да прехвърлят определена сума от сметката, в която се депозират активите и доходите ви. Така си гарантирате още една сметка през месеца, която идва директно във вашия джоб. Така, ако следвате внимателно указанията ми, ще намалите драстично нивото на стрес и безпокойства в своя живот.