С над $1,247,817 във финансови активи под наблюдение за своите клиенти и над $52,398,500 в продажби на застрахователни полици за последните 8 години като финансов консултант авторът е познат като един от  най-търсените финансови специалисти и пенсионни консултанти измежду българската общност в Чикаго. Той е известен основно със своите максимално ефективни финансови стратегии, които позволяват на хората да намерят правилния път към пенсионирането и застраховането в Америка, без да подвежда клиентите си с нереални обещания.

Някога замисляли ли сте дали не плащате твърде много за автомобилната си застраховка? Най-вероятно - да, а може би дори няколко пъти в годината. 

Днес съм решил да ви запозная с някои от най-популярните митове, с които моите клиенти се сблъскват всеки ден. В следващите редове са изредени няколко мита, свързани със застраховането на автомобил. Ще видим каква е точно истината и от какво трябва да се пазим, когато закупуваме застраховка за колата си.

 

Мит №1: ЗАСТРАХОВКИТЕ НА ЧИСТО НОВИТЕ АВТОМОБИЛИ СА ПО-СКЪПИ ОТ ТЕЗИ НА ПО-СТАРИТЕ

Като се замислим внимателно, на първо четене в този мит има голяма логика. Но истината не е толкова простичка, колкото изглежда на пръв поглед. По принцип, когато застраховаме автомобила си, по-голяма роля в това каква ще е цената имат коя е компанията производител на автомобила (Mercedes, BMW, Ford, Chevrolet и т.н.) и неговият модел и клас. Чак след като сме разбрали тези подробности, ще се наложи да вземем под внимание и годината на производство. 

Когато тези фактори се вземат под внимание от застрахователната компания, те проверяват профила на предполагаемия шофьор и доколко този модел кола е любима на крадците според различни проучвания на моделите, които ,,изчезват безследно" най-често. Като казваме ,,профил на шофьора", имаме предвид какво е нейното предназначение и каква е вероятността да попадне в катастрофа. Застраховките на някои модели спортни коли струват по-скъпо, защото са по-рискови - развиват по-високи скорости. Друг фактор, взет под внимание, е колко скъпи биха излезли частите на даден модел при евентуална поправка на автомобила.

Като заключение трябва да посочим, че в повечето случаи наистина новите коли може да бъдат по-скъпи от по-старите, но само ако се сравняват идентични модели. В някои случаи ремонтът на по-старите излиза по-скъпо (особено ако се водят антики) и това рефлектира върху цената на застраховката.

МИТ № 2: ЗАСТРАХОВКИТЕ НА ЧЕРВЕНИТЕ КОЛИ СА ПО-СКЪПИ

Красивите яркочервени коли, които виждаме по пътищата, са наистина доста атрактивни понякога и се забелязват по-лесно, но това съвсем не значи, че тяхната застраховка е по-висока. Това е наистина мит!

След като са изследвани редица катастрофи и цветовете на автомобилите, попаднали в тях, се заключава, че тези две неща нямат абсолютно никаква връзка. Или поне такава не е била доказана досега. Това е и причината цветът на автомобила да няма пряк ефект върху цената на застраховката и застрахователните компании не намират за нужно да го вземат под голямо внимание, поне до този момент. Но все пак не забравяйте, че ако наистина притежавате червено ,,Ферари", не би било толкова трудно всеки да ви забележи, включително хората с униформи, които случайно или не обичат да раздават глоби. Особено на шофьори с червени ,,Ферари"-та...

МИТ №3: ЦЕНАТА НА ЗАСТРАХОВКАТА ВИНАГИ СЕ ДВИГА СЛЕД ИНЦИДЕНТ

Този мит е един от най-широко разпространените, но това не е пълната истина. Факторите, които една застрахователна компания взема под внимание след пътен инцидент, са: сериозността на инцидента и какви са щетите; историята ви като шофьор - глобите за превишена скорост и инцидентите, които сте имали в миналото; кой е виновникът за инцидента; какви са допълненията към полицата ви и каква отговорност носите в случай на инцидент. След като се преразгледат всички тези фактори, се взема решение дали цената на вашата застраховка ще се повиши, или ще остане непокътната. Най-важното нещо, което аз лично съветвам клиентите си, е да се опитат да шофират максимално концентрирано и да внимават. Причината за това е, че ако те са внимателни, рисковете от инцидент драстично намаляват и следователно намалява рискът за тяхното здраве и покачване на цената на застраховката. 

МИТ №4: МОЯТА КРЕДИТНА ИСТОРИЯ НЯМА ЕФЕКТ ВЪРХУ ЦЕНАТА НА МОЯТА ЗАСТРАХОВКА 

Това не е истина! Вашата кредитна история има ефект върху цената на вашата застраховка за автомобил. Ако в Хавай, Калифорния и Масачузетс практиката да се проверява кредитната ви история и цената на застраховката ви да зависи от това е забранена, всички останали щати и техните жители са поставени под обстойна проверка, преди да им бъде издадена или подновена полицата. Причината застрахователните компании да използват този похват е, че изследвания и анализи през годините показват директна връзка между качеството на кредитната ви история и риска от инцидент с вашият автомобил. Колкото е по-добър кредитният ви рейтинг, толкова по-малък е рискът за вашата застрахователна компания. 

Това са основните неща, които повечето хора трябва да знаят за този вид застраховки. Не всички от тях обаче са изградени по един и същ начин. За тази цел аз съм изградил различни видове стратегии, които се прилагат специфично към всяка една промяна, която може да бъде наложена от застраховател във всеки един момент. Този вид информация е достъпна само за клиенти и сътрудници.