,,Мога ли да комбинирам точките за получаване на социално пенсионно осигуряване (Social Security) със съпруга си, ако съм вече на 66 години, но нямам нужните точки, за да го получа самостоятелно? Ние сме тук само от пет години и съпругът ми е в същата ситуация като мен. Какви са алтернативите ни?"
Този въпрос ми е задаван няколко пъти от различни читатели. Мисля, че съществуват доста митове и легенди относно това, но отговорът е еднозначен и той е - абсолютно не! За да можете да получавате традиционното Social Security, трябва да сте събрали нужните 40 кредита или както вие ги наричате - точки. Дори и да сте навършили нужните години за пенсиониране, за които в подробности писах скоро, това не е достатъчно да получите пари за социално осигуряване. Същото се отнася и за съпруга ви, след като сте дошли заедно и той е в същата ситуация. Алтернативите са да започнете да събирате малка част от парите си в индивидуална пенсионна сметка (Traditional or a Roth IRA) и/или да продължите да работите за още пет години, където трябва да сте сигурни, че показвате доход от минимум $4,520 долара на човек, за да вземете максималния брой точки (4) на година. Както и да сте сигурни, че досега през последните пет години сте получавали максималните 4 точки.
Искам да отворя една скоба и да кажа, че има други видове Social Security, което е за социално слаби хора и това може също да е вариант. В него се включват карти за безплатна храна, минимална пенсия и жилищни условия за нуждаещи се хора. Едно от задължителните условия да се квалифицирате е да сте американски гражданин, а останалите условия се разглеждат индивидуално от държавната социалноосигурителна администрация.

,,Имам план да се пенсионирам на 62 години, но не съм наясно ще имам ли право да получавам Social Security, след като имам събрани всичките 40 точки. Ако все пак имам тази възможност, сумата ще порасне ли, след като навърша пълна пенсионна възраст - 66 години, или ще остане същата?"
Да, вие може да се пенсионирате на 62-годишна възраст, ако сте събрали нужните точки. Не забравяйте само, че това е предсрочно и ще получите с 30% по-малко от това, което ще ви се полага на 66-годишна възраст. Тук допълнението към въпроса ви е много важно за вашите планове и много точно зададено. В случай че наистина се пенсионирате на 62 г., то сумата ще си остане завинаги тази, което означава, че ще получавате само 70% от това, което ви се полага на 66 г. и занапред. Изборът е ваш, но е доста комплексен и зависи от вашите финансови ресурси извън социалното осигуряване, като заеми и спестявания например.

,,В последната статия се споменава за така наречените 401К пенсионни планове, които се предоставят от работодателя. Въпросът ми е, след като съм работил през последните няколко години за компания, която напуснах през миналата година, какво да правя с парите в този 401К план? Как е най-правилно да постъпя, за да не плащам наказания и такси?"
Това също е една от най-интересните теми за разговор на хората, работещи за компании, които имат достъп до 401k, особено след финансовите удари, които много хора понесоха, загубвайки работните си места в много компании. В дадената ситуация най-правилно е да обърнем парите, събрани до момента в 401К, директно в Traditional IRA, което е еквивалент на 401К от гледна точка на таксацията и използването на тези пари в по-късен етап, след 59 1/2 години. Основната причина да искаме да обърнем тези пари в Traditional IRA е за да избегнем 10% наказание за предсрочно теглене и още между 15-25% таксацията на цялата сума. Правейки така наречената ,,rollover" процедура, избягваме тези санкции и запазваме сумата на парите си цялостна и в готовност да я инвестираме отново с потенциал да се умножава в бъдеще, което също зависи от това дали ще изберем правилните взаимни фондове, в което всъщност аз специлизирам от години.
Това ли е всичко, което трябва да знаете за пенсионното осигуряване? Това са само някои от основните неща, които повечето хора трябва да знаят за това как да се изготви една печеливша пенсионна програма. Не всички варианти обаче са еднакви, защото всеки случай е различен сам по себе си. За тази цел съм изградил различни подходи, които се прилагат специфично към всяка една ситуация. Този вид информация е достъпна само за клиенти и сътрудници.