Здравей, Ангеле! Често следя статиите ти и покрай тях научавам много за финансовата система не само в Америка, но и в по-голямата част от останалия свят. Точно твоите статии подбудиха моя интерес и постоянно се ровя да мога да науча нещо повече. Би ли споделил някои книги, които ти си чел и от които си научил основни финансови концепти и мислиш, че някой като мен би имал практическа полза от тях също? Ще съм ти много благодарна, а съм сигурна, че би било интересно и за останалите твои читатели. Здравейте и от мен и благодаря за хубавия въпрос. Това определено не е първият път, в който някой ме пита за препоръки на книги в сферата на финансите и с изключителна радост бих се радвал да споделя тези, които са ми помогнали да науча най-много и са ми дали нова гледна точка на системата, която пък ми е помогнала да имам едно по-добро възприятие за нея.

“Най-богатият човек във Вавилон“
от Джордж Клейсън / “THE RICHEST MAN IN BABYLON” by George Clason Това е една от най-фундаменталните книги за законите на парите. В нея са описани много основни финансови концепти, които ни помагат да станем по-организирани в правенето и най-вече в контрола върху парите, които имаме. Цялата книга е подбрала 10 различни приказки за парите и чрез тях авторът се опитва да помогне на читателя да види практическата страна на тези финансови концепти. Стилът, на който е написана тази книга, е много достъпен и много лесен за разбиране. Определено тя е едно бижу (въпреки че е доста поомачкано вече) в моята лична библиотека.
“Разговори с Бога”
от Нийл Доналд Уолш / “CONVERSATIONS WITH GOD” by Neale Donald Walsh Дори и от заглавието й се разбира, че тя не е изцяло финансова книга. Тази творба е повече в сферата на духовното, но аз научих много от нея за живота и парите като енергия, която привличаме или отблъскваме с мислите и действията си. Финансовите проблеми на повечето хора не идват от незнание за парите, а от емоционални състояния, които трябва да се променят и пренасочат. Това е една от поуките, с които тази книга ни помага и ни дава правилната насока, за да можем да привлечем повече възможности за правене на пари в живота си.
“Интелигентният инвеститор“
от Бенджамин Греъм / “THE INTELLIGENT INVESTOR” by Benjamin Graham Тук имаме една наистина техническа книга, която е ориентирана основно към различните видове инвестиции и начини на инвестиране в различните отрасли на икономиката чрез различни финансови инструменти. Авторът полага усилия да помогне на читателя да намери това, което би работило добре за неговия начин на живот и житейски разбирания, след като изброява формите на инвестиране и споделя своето мнение за това какви са плюсовете и минусите при всяка една от тях. Определено това е енциклопедия за всеки инвеститор и човек, който иска да е наясно къде отиват парите му или как да ги удвои по-бързо. Тази книга би се харесала особено много на по-технически ориентираните читатели.
“Богат като татко, беден като татко”
от Робърт Кийосаки / “RICH DAD, POOR DAD” by Robert Kiyosaki Класика от световен мащаб в тематиката за бизнес и финансово образование. Книгата е пълна с много примери от житейския опит на автора и особено внимание е отделено на разликата между концептите “актив” и “пасив”. Тези две понятия са обяснени надълго и широко и си струва човек да препрочита тази книга всеки поне две-три години, за да си припомни основните точки и да я види през нови очи, все по-широко отворени от житейския опит.
“Здрав разум“
от Арт Уилямс / “COMMON SENSE” by Art Williams Това е една от книгите, които излага много простички и лесноразбираеми финансови стратегии, които много от нас дори са научили сами от живота. Концепти като например избягване на кредитни карти; спестяване на поне 10% от дохода ни за пенсиониране; имайки спестовен фонд за “черни дни” от 3 до 6 месеца от заплатата ни и много други. Авторът е изключително успял и е изградил огромна компания, която всеки ден учи средната класа как да борави с парите си и е вдъхновил много хора със своите простички, но ефективни начини за адаптирането и правилното ползване на финансовата система в Америка.
“Опростено богатство, неизбежно богатство”
от Ник Мърей / “SIMPLE WEALTH, INEVITABLE WEALTH” by Nick Murray Тази книга е една от най-интересните в моята финансова библиотека и за първи път се срещнах с нея преди 10 години. Определено е за хора, които искат да разберат как да направят най-голяма печалба от стоковата борса в дългосрочен план, и особено за хора, които се страхуват да инвестират рисково. Цялата книга е подплатена с много математически примери, които показват, че инвестирането във взаимни фондове на големи американски и световни компании дава по-голяма възвръщаемост през годините и помага да умножим парите си по най-безболезнения начин, побеждавайки инфлацията неколкократно. Надявам се информацията, която ви представих днес, да ви бъде полезна и ако е така, моля споделете я с хора, които мислите, че ще се възползват по най-добрия начин от нея. Това е от мен за днес. Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон - (224) 522-2413 или на електронната ми поща - Co[email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис. И не забравяйте да се усмихвате! :)