В този и в следващите няколко броя ще се опитам да опиша в детайли какво биха загубили тези от вас, които все още се чудят дали е време да продадат сегашното си жилище, било то за да се закупят по-голямо или по-малко такова.

Ще ви представя петте причини, поради които пролетта е най-доброто време да продадете сегашното си жилище. Ще поговоря малко за това колко всъщност е важно да имате добър агент на ваша страна, който работи с хора професионалисти като адвокати, инспектори, банкови институции, и не на последно място „title companies" (това е изключително важно, понеже на това място точно се случва сделката). Ще ви дам определение какво точно означава „home equity" и знаете ли колко е точно то в момента. Каква е разликата в цените от миналата година и какво е предлагането на имоти на пазара днес. Ще се опитам да дам определение на това какво е „home appraisal" и как всъщност, когато продаваме, трябва да се съобразяваме с него. Ще засегна още няколко интересни теми, които всеки продавач е добре да има предвид, като например решението дали да продава без агент „sale by owner" и какво точно ще му е нужно, когато реши да предлага имота си на пазара.

Ето и петте причини, които говорят сами по себе си защо пролетта е най-доброто време да се отървете от имота си, който вече не отговаря на нуждите ви:

1. Засилено търсене от страна на купувачи

Не знам кога за последно ви се е налагало да търсите дом под наем, но е добре да се знае, че наемите поскъпват непрестанно. Много от хората с финансови затруднения в миналото сега вече имат възможността да поискат нов жилищен заем от банките, стига през последните 2-3 години да са показали стремеж за подобряване на кредитния си статус. Само по себе си това говори, че вече имаме голям брой купувачи и малко предлагане.

2. Липса на предлагане

Намираме се в т. нар. пазар на продавача, което значи, че търсенето е повече от предлагането. В определени райони това кара цените да се вдигат, а в други, където потокът от продажби по принцип е по-нисък - да се раздвижват. Напоследък на всяко свободно кътче земя кипи засилено строителство. Това е добър знак, че наличните имоти на пазара не са достатъчни. В един момент обаче новото строителство може да наводни пазара, което ще направи сегашното ви жилище по-нежелано.

3. Продължителността по заключването на процеса по покупко-продажбата може да се удължи

Един от най-отегчителните етапи по покупката на жилище е моментът, когато купувачът чака одобрение от банката. Това понякога може да бъде дълъг и изморителен период, в който финансовата институция да ви „изтормози" във всякакъв смисъл - и физически, и психически. Още повече че се случва в момент, когато няма толкова много движение на пазара. Представете си обаче че сделките след година-две се удвоят, тогава периодът по отпускане на заем може да отнеме много повече време. На този етап е сигурно да се смята, че 50-60 дни са достатъчен срок от деня, в който офертата ви е приета, до деня на сделката. Така че, ако сте бъдещ продавач, замислете се и върху това.

4. Няма по-добро време от сега, ако искате да закупите по-голямо и скъпо жилище от сегашното

Според Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти цените се предвижда да се увеличат с 5.4% през следващата година. Ако закупите по-скъпия си дом сега и заключите за 30 години ипотека при 3.8% лихва (колкото е към настоящия момент), ще плащате по-малко ипотека за по-скъп имот сега, отколкото след година, когато месечната ви вноска ще е по-висока, а закупеното жилище - по-евтино (виж снимката).

5. Най-важното е да се чувствате добре и да живеете живота си така, както на вас ви се иска

Ако сте пред дилема „да продавам сега или да изчакам година-две", замислете се за причините, който са ви накарали да си помислите да продавате изобщо - дали е, защото ви трябват пари в момента, или защото вашето семейство се нуждае от повече пространство за комфортен живот. Може би обратно - децата ви вече са извън дома и тази голяма къща, която постоянно повтаряте, че ви е омръзнало да поддържате, вече не ви е нужна - на този етап по-малка ще ви свърши чудесна работа. Може би пък имате проблеми със здравето и изкачването на стълби всеки ден, за да стигнете до спалнята, ви уморяват. Изборът е ваш - струва ли си да чакате и какво би се променило след година? Недвижимото имущество не е само домът, в който живеете, а животът, който изживявате в него, било то за да отгледате децата си, да се събирате с приятели или просто да останете сами със себе си.

Ако имате допълнителни въпроси за евентуална продажба на вашия дом, не се колебайте да се свържете с мен за консултация.