Продължение от миналия брой

В продължение на няколко броя ви описвам хипотези как клиент може успешно да попречи за успешното завършване на иначе хубава сделка за имот с добри изгледи за финализиране.

Следващата неправилна стъпка е да дадете оферта прекалено много под исканата цена.

Не е тайна, че в повечето райони на САЩ е рай за продавачите. В предишни броеве съм обръщала внимание в детайли какво точно означава това, но с две думи - чисто и просто има повече търсене и по-малко предлагане. Това кара купувачите да се чувстват притиснати и да не искат да заплатят определена сума за искания имот. Давала съм много примери защо няма никаква логика да се живее под наем в държава, в която всеки човек с нормални доходи може да си позволи да си закупи собствен имот и съответно да заплаща по-ниска месечна вноска, като част от нея дори да приспада от данъците си. Та така, искам да повторя, че въпреки че се намираме в рая на продавачите, цените са все още много под тези, който бяха преди 10 години.

Така че всички купувачи да се успокоят, че това не е умишлено завишаване на стойността на имотите, а чисто и просто икономиката се съживява и както след всеки крах има и възход, това е логично да се случи и в сегашния момент.

Често попадам в ситуации, в които мои клиенти, още преди да сме видели имота, ме питат: „С колко можем да смъкнем надолу от цената?" Отговорът не е толкова лесен, защото се взема предвид от колко време имотът се продава, какво е състоянието му, къде точно се намира (оживена улица, гробище, др.) и как са се продавали подобни имоти в непосредствена близост до този, който ние искаме да купим.

Когато вашият агент си е направил домашното и ви е предоставил цялата информация и факти, които да сочат, че исканата цена на имота е реална до тази на пазарната, а вие все още сте сигурен, че можете да я закупите с 10% под тази, то това е поредният пример за собствен саботаж. Ако цената ви притеснява, то се замислете за друг тип имот или в друг район, където цените са по-разумни. Но не очаквайте, че продавачът ще търси купувач във ваше лице на всяка цена, не забравяйте, че сме в рая на продавача. Далеч съм от мисълта, че не трябва да се пробва с по-ниска цена, но ако искате това жилище да е ваше и не желаете да работите с продавача до постигане на взаимно съгласие, то виновен ще сте си само вие.

Има и друг способ да си провалите сделката - като искате прекалено много от продавача. Дори да сте предложили на продавача пълната сума, която той е поискал, и на хартия вие изглеждате перфектният купувач, винаги имайте предвид, че може би има някой друг, който също е хвърлил око на този имот. Този друг ще е един вид „план Б", ако нещо не се получи с вас. Ако сте в ситуация с повече от една оферта, старайте се да премахнете някои от т.нар. екстри, като например кредит/помощ за сумата, необходима по капарирането. Ако имате собствено жилище и трябва да се продаде най-напред, за да имате финанси да закупите новото, това в много случаи се приема като неизгодно за продавача, защото ако вие не успеете да продадете имота си в конкретен срок, няма и как да му купите неговото жилище.

Тук имате два варианта - или продавате и после купувате, или ако имате финансовата възможност за момента, купувате и после продавате. Но в никакъв случай не го предлагайте като условие пред купувача, особено ако той си има и друг клиент, с който трябва да се конкурирате и дори „сборите" за имота. Ако все пак вие си настоявате за вашето, отново рискувате да попаднете в собствения си капан.

Продължава в следващия брой