Дори и ако вашата данъчна декларация съдържа по-малко нули от тази на Уорън Бафет или Бил Гейтс, тя все пак е пълна с изобилие от лични данни, които биха направили всеки крадец на самоличности щастлив. Тъй като потребителите стават все по-внимателни с всяка изминала година и ревностно защитават личните си данни, крадците на идентичности намират все по-изобретателни начини да оберат обикновените хора, като използват личната им информация с престъпни цели. Ето защо реших да се спра на най-популярните измами по време на данъчния сезон и как да ги избегнете.

Потребителите са засипвани от фалшиви имейли от доставчици на софтуер за изготвяне на данъчни декларации - имейли, които твърдят, че са пълни с важни данъчни новини или ви молят да дадете на компанията допълнителни лични данни. Така наречените phishing e-mails са създадени да откраднат финансова информация или да инфектират компютъра ви с увреждащи вируси. Увеличаването на броя и честотата на подобни имейли доказва колко адаптивни са крадците на самоличности. Допреди няколко години те засипваха хората с имейли от IRS, твърдейки, че имат нужда от допълнителна информация по данъчните им декларации. IRS отговори с всеобхватна публична кампания, уверявайки потребителите, че никога не би се свързала с хората чрез имейл и никога не би искала никакви лични данни от тях чрез електронна поща. От друга страна, доставчиците на софтуер за изготвяне на данъчни декларации (Тurbo Tax, H&R Block и т.н.) редовно изпращат имейли на клиентите си, в които ги уведомяват за статуса на техния tax refund. Ето защо дори и човек, който е в крак с технологиите, може да се излъже и да кликне на имейл от фирмата, чрез която си е подал данъчната декларация онлайн. Много е лесно да пренебрегнете имейли от Тurbo Tax или H&R Block, ако не сте в бизнес отношения с тях. Но ако сте си подали данъчната декларация чрез тези компании, трябва внимателно да проверите дали няма алармиращи признаци за измама, преди да кликнете на каквито и да било връзки в подобно писмо.

Ако видите, че имейлът има прикрепен документ - сигурно e, че е фалшив; направо го изтрийте, без да го отваряте. Легитимните фирми за изготвяне на данъчни декларации при никакви обстоятелства не биха ви изпратили прикачен документ. Обобщаващо или прекалено фамилиарно обръщение (,,Sir/Madam" или ,,Hello, dear") e повече от ясен знак, че това не е писмо от компанията, на която вече сте дали личните си данни. Друг алармиращ признак за измама са езикът и стилът, в които е написан имейлът. Реномираните доставчици на данъчен софтуеър никога няма да ви изпратят писмо на развален английски или изпълнено с граматични/стилистични грешки. Такъв непохватен език се получава, когато текстът е написан на чужд език и после преведен от компютърна програма. Ако нито един от гореизброените знаци за измама не присъства в имейла, който вие сте получили, и въпреки това все още не сте съвсем сигурни, че това е легитимна кореспонденция от фирмата, с която сте в бизнес взаимоотношения, най-добре е да посетите уебсайта на компанията. Ако даден доставчик на данъчен софтуер ви е изпратил имейл, то със сигурност тази кореспонденция е във вашия профил на уебсайта - влезте там с името и паролата си и ще видите писмата, изпратени ви от фирмата. Всички подобни компании имат и страница на уебсайта си, където описват фалшиви имейли, изпращани от измамници, за да знаят клиентите им от какво да се предпазят.

Друга форма на данъчна заблуда са рекламите за ,,безплатни пари " от IRS, които уверяват данъкоплатците, че могат да подадат декларация с малко или почти никаква документация. Подобни брошури биват разпространявани в църкви или магазини, посещавани от много бедни хора. Тези измамници обещават tax refunds на граждани, които имат малък или никакъв доход и не са задължени да подават данъчна декларация. Подобни слухове често се разпространяват от уста на уста от нищо неподозиращи и добронамерени хора, които разказват за това на своите приятели и роднини. Мошениците се опитват да изиграят лица с ниски доходи и възрастни хора с фалшиви обещания за лесни пари. Например някои измамници твърдят, че могат да докарат за своите жертви, често възрастни граждани, tax refund въз основа на данъчен кредит, наречен American Opportunity (благоприятни възможности за Америка). Този кредит се дава на хора, които са се записали да учат висше образование или да се преквалифицират в друга област. Мошениците твърдят, че могат да ви докарат tax refund въз основа на този кредит дори ако не сте били записани в или не сте плащали за колеж. Измамниците също така лъжливо ви уверяват, че можете да получите tax refund по тази програма дори да сте ходили на училище преди десетилетия. В крайна сметка данъкоплатците откриват, че техните молби са отхвърлени. Междувременно мошениците отдавна са изчезнали, след като са ви взели солени такси, за да попълнят данъчната ви декларация. Ето защо трябва да сте много внимателни на кого се доверявате да изготви данъчната ви декларация. В днешно време е много лесно да намерите информация за всеки професионалист, занимаващ се с tax returns. Просто потърсете името им в интернет и вижте какво клиентите са писали за почтеността и реномето му.

Не забравяйте да си набавите и следващия брой на любимия си вестник, където ще завърша темата.