През последните няколко седмици все повече млади семейства ми се обаждат за помощ по проблеми с кредитните карти. Затова реших да отделя днешните редове, за да споделя няколко неща, върху които се фокусирам, докато работя с клиенти по разрешаване на този проблем. Предлагам ви кратки инструкции за елиминиране на кредитните карти.

СТЪПКА 1: Подгответе списък с всички си кредитни карти; балансите, които дължите по тях в момента, и лихвените проценти по всяка една от тях, които плащате в момента.

СТЪПКА 2: Обадете се на компанията, която ви е издала кредитната карта с най-ниска лихва. Попитайте дали е възможно да направите прехвърляне на сумата, която дължите по картата с най-висока лихва, към тази с най-ниска лихва. Това би било възможно, ако имате достатъчно пари на разположение в картата с най-ниска лихва или пък ако е възможно да ви отпуснат допълнителна сума по тази карта, като в същото време запазят лихвения процент на същото ниво. Това ще ви помогне да намалите лихвите по плащанията си и следователно сумата, която ще платите за тези 6 месеца, ще бъде значително по-малка.

СТЪПКА 3: Преразгледайте бюджета си. Опитайте се да премахнете най-ненужните разходи от него, за да можете да имате повече пари, с които да изплатите задълженията си по тези карти.

СТЪПКА 4: След като вече сме подготвили списъка с картите, балансите и лихвите, време е да обърнем внимание на минималните и актуалните плащания по всяка една от тези карти. В голям процент от случаите хората плащат малко над минималната сума, изисквана от банката. Това не е толкова зле, но ако не се използва по ефикасен начин, то се разводнява и намалява ефекта си. Вместо да плащате по малко на всяка карта, съберете всички суми, които надплащате, и ги обединете в една, която да бъде сложена само върху минималното плащане на картата с най-малък баланс, докато през другото време плащате само минималните плащания на останалите карти.

Обърнете внимание, че събраната сума не се слага на картата с най-висока лихва, а тази с най-малък баланс. Следвайки тази система, ние можем да изплатим тази карта най-бързо и да прибавим парите от нейното минимално плащане досега към сумата, която сме надплащали, и следователно да продължим да изплащаме следващата карта с най-малък баланс. Като погледнем цялата схема, получава се снежна топка с натрупване на суми, които помагат да се изплатят заемите предсрочно, а така спестяваме хиляди долари в лихви. Знам, че изглежда малко сложно, затова, ако имате трудности, подготвяйки този план сами, бих се радвал да ви помогна, защото разполагам с компютърна програма, която изчислява най-добрия вариант за вас.

СТЪПКА 5: Най-важно е изобщо да спрете да използвате кредитните си карти като цяло! На няколко пъти съм показвал на клиенти как да го направят - вземате едно найлоново пликче, пълните го с вода и в същото време пускате кредитните си карти вътре. Запечатвате пликчето и го оставяте във фризера за няколко часа, докато замръзне напълно. Ако някога ви се наложи да използвате кредитните си карти отново, ще се наложи да изчакате да се размразят, а най-вероятно, докато това стане, ще сте забравили дори какво сте искали да купите с тях и ще ги приберете обратно във фризера.

Много от вас ще си помислят, че не съм се наспал добре или съм препил през изминалата вечер. Не, нито едно от двете не е вярно. Всички сме свикнали да живеем на кредит в Америка и си мислим, че просто системата тук работи по този начин. Но тези заучени фрази и реплики са най-голямата лъжа на обществото. Не системата, в която живеем, е виновна за заемите, в които сме затънали, а невъзможността да преценим това, което можем да си позволим, спрямо дохода, който заработваме, и нуждите, които имаме. Тази липса на финансова ориентация ни коства много като личности и като общество!